Mikor vehető fel az oltás? – Korán kezdődhet az influenza szezon

Szokatlanul megnövekedett az influenza miatti megbetegedések száma az idei szezon elején a déli féltekén – szakértők szerint ugyanez megtörténhet az északin is. Mikor érdemes tehát az oltás felvétele?

Meglepte a szakértőket, hogy miközben az ausztráliai influenza szezon általában májustól szeptemberig tart, idén, 2022-ben az influenzás megbetegedések száma április közepétől már meghaladta az 5 éves átlagot.

“Az ausztrál tapasztalatok arra utalnak, hogy ez egy igen rossz influenzaszezon várható az északi féltekén is” – szögezte le dr. Dean Blumberg, a Kaliforniai Egyetem Davis Gyermekkórházának gyermekfertőzésekkel foglalkozó osztályvezetője.

Az Egyesült Államokban például a koronavírusjárvány kezdete óta szokatlan influenza szezont tapasztaltak – ennek következményei lehetnek az idei időszakra nézve. 2021-ben történelmi szempontból is alacsonynak tűnt az esetszám, mégis voltak elhúzódó influenzaesetek, akadtak, akiket májusban és júniusban kezeltek a betegség miatt, ami meglehetősen furcsa.

Aggasztó, hogy a társadalmi távolságtartás és a maszkviselés miatt az emberek nem fertőződtek meg – ami nagyszerű dolog -, de az immunitást sem építették ki így” – magyarázta Blumberg. – “Tehát azok között, akik nem kapnak védőoltást, lényegesen nagyobb arányban lesznek, akiknek nincs közelmúltbeli tapasztalata influenzafertőzéssel kapcsolatban. Ez pedig magasabb fertőzési arányt és súlyosabb eseteket is eredményezhet.”

Ausztráliában idén eddig az 5 évnél fiatalabb gyermekek, illetve az 5-19 év közöttiek körében volt a legmagasabb az influenza jelentett aránya. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) azt tanácsolja, minden 6 hónaposnál idősebb személy vegye fel az oltást influenza ellen.

torok, megfázás, influenza

Fotó: 123rf.com

Mikor ajánlott az influenza elleni oltás felvétele?

Bár az adagok korábban megérkezhetnek az orvosokhoz, fontos, hogy ne vegyük fel túl korán a vakcinát.

„A legújabb adatok szerint ugyanis a védettség 4-6 hónap között tart, ezért egyesek azt javasolják, toljuk el az oltás időpontját szeptember végére vagy október elejére, hogy a fertőzés csúcshónapjaiban biztosítva legyen a maximális védelem” – mondta Blumberg.

Lényeges, hogy az előtt vegyük fel a vakcinát, hogy a betegség elkezdene terjedni a közösségben. Szeptember és október megfelelő időszak az oltásra, ideális esetben október végéig mindenkinek meg kell kapnia.

Van, aki korábban is felveheti a vakcinát

A korai oltás bizonyos esetekben fontolóra vehető. Egyes gyerekeknek két adag influenza elleni védőoltásra van szükségük, ők megkaphatják az első adagot, amint a vakcinák rendelkezésre állnak – még akkor is, ha ez júliusban vagy augusztusban történik. A terhesség harmadik trimeszterében levő várandós nők is kérhetik a korai oltást.

Két hét, mire védettek leszünk

Az oltás felvétele után 2 hetet vesz igénybe, mire kifejlődnek az influenzafertőzés elleni védelmet biztosító antitestek. Szakértők szerint a tavalyi oltásra hagyatkozni nem túl okos ötlet, mivel a vakcinával szerzett védettség idővel csökken. Az influenzavírus pedig évről évre változik – ezért szükséges az éves oltás.

“Az oltást mindog az aktuális influenzavírushoz igazítják. Frissíteni kell, hogy figyelembe vehessék azokat a törzseket, amelyekről úgy gondolják, hogy a télen még hangsúlyosabbá válnak” – mondta el dr. William Schaffner, a Tennessee állambeli Vanderbilt Egyetem fertőző betegség-szakértője.

Mivel 2022-23 telén a koronavírus és az influenza jelenléte is várható, a szakértők szerint az influenza elleni védőoltás igen fontos eszköz a légúti megbetegedések megelőzésében.

Olvasd el ezt is!

Idén az influenza rúgja ránk az ajtót

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.