Idén az influenza rúgja ránk az ajtót

Idén különösen fontos lesz a szezonális influenzavírus elleni oltás felvétele a virológus szerint. Közben a Covid likvidálta az egyik influenzavírus-variánst is.

A koronavírus-járvány alatt, főként a lezáráskor a nemzetközi utazások korlátozása miatt a legtöbb légúton terjedő betegség visszaszorult.

“Múlt évben, illetve idén ősszel ezek elkezdenek visszajönni, és szó szerint “ránk rúgják az ajtót”. Ilyen például a kismamákat és a gyerekeket komolyan érintő RSV vírus, ami tavaly “kimutatta foga fehérjét”, mikor egy komolyabb visszatérést mutatott” – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

Az influenzavírusok szezonális megjelenését a nemzetközi utazások tüzelik: a déli féltekéről a tél végén északra áthurcoljuk, ahol már a megfelelő időjárási körülmények adottak. Miután nem utaztunk, ez az ablak beszűkült, és bizonyos influenza típusok egy világszintű monitorozó rendszer alapján eltűntek. A virológus szerint a legtöbb kutató már tavaly beszélt a szezonális influenzaoltás felvételének fontosságáról. Ez érvényes azokra is, akik nem szokták felvenni, mert nem tudjuk, milyen szinten érint minket a következő szezon.

Fotó: 123rf.com

“Akik nem oltattak rendszeresen, és a szezonális impulzusokat átvészelték évről évre, azoknak most nincs megfelelő szintű adaptív immunitásuk, tehát őket is súlyosabban érintheti majd” – mondta.

Kemenesi Gábor szerint az idei évben várhatóan súlyosabban térhet vissza az influenza. Tudományos szinten azonban kijelenthető, hogy a hogy az influenza egyik variánsa egészen egyszerűen eltűnni látszik a koronavírus-járvány hatására.

A virológus szerint ez egy természetes folyamat a vírusoknál: ha tud terjedni emberről emberre, akkor van jövője. Miután a lezárásokkal megszüntettük az influenzavírusok útját, sokkal kevésbé terjedtek. Ennek hatására a kevésbé domináns vírusok tényleg eltűnhettek, miután nem találtak újabb gazdatestet. Kemenesi Gábor megjegyezte: ez egy teljesen normális jelenség, de azért még meg kell várni a tényleges visszatérést.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Befellegzett a Covidnak? – Már csak olyan, mint az influenza

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.