Top 10 módszer, hogy fennmaradjon a vese egészsége – 2. rész

Előfordult már velünk, hogy arra gyanakodtunk, valami baj van a vesénk táján? A vese egészsége számos dologtól függhet. Melyek azok a szokások, amelyekkel ronthatunk a helyzetén?

A vese egészségének szem előtt tartása rendkívül fontos. A veséket a felső két ágyéki csigolya magasságában találjuk meg. A vese a kiválasztó szervünk: azért dolgozik, hogy a szervezet anyagcseréje közben keletkezett bomlástermékeket eltávolítsa és szabályozza a só- és vízháztartást.

6. Igyunk elég vizet!

A víz segít, hogy a fontos tápanyagok a vesékbe jussanak és a hulladék vizelet formájában a húgyhólyagba kerüljön. Ha nem iszunk elég vizet, a vesében levő apró szűrők leállhatnak, ami vesekövek kialakulásához és fertőzésekhez vezethet. Ha elég gyakran előfordul, még az enyhe kiszáradás is károsíthatja a vesét. Napi 4-6 csésze víz általában megfelelő, de lehet, hogy többre van szükség, ha betegek vagyunk, vagy nagy a hőség.

víz, folyadék, nyár, kánikula

Foto:123rf.com

7. Mozogjunk!

Az egészséges táplálkozáshoz hasonlóan a testmozgás is segít megelőzni az olyan állapotokat, mint a diabétesz és a szívbetegségek – amelyek vesekárosodást idézhetnek elő. Persze ne akarjunk egyik napról a másikra az edzés sztárjai lenni. A túl sok testmozgás is károsíthatja a vesét, ha nem áll készen arra. Mozogjunk 30-60 percet legalább heti 5 napon át. Lassan kezdjük el, főleg, ha egy ideje nem mozogtunk, s egyeztessünk orvosunkkal is, amennyiben egészségügyi problémáink vannak.

8. Ellenőriztessük magunkat!

Fontos tudni róla, ha fennáll esetünkben a vesebetegség kockázata. Amennyiben közeli hozzátartozónk szívbetegségben, magas vérnyomásban, cukorbetegségben szenved, vagy a családban előfordult veseelégtelenség, a rizikó nagyobb. Ha erről van szó, orvosunk speciális vesevizsgálatokat javasolhat a rendszeres ellenőrzés részeként. Minél korábban észreveszik a veseproblémát, annál könnyebben kezelhető, sőt, olykor meg is állítható a folyamat.

9. Vigyázzunk az alkohollal!

Ha egészségesek vagyunk, 1-2 ital valószínűleg nem károsítja a vesét. De a mértéktelen ivás (négynél több ital fogyasztása kevesebb, mint 2 óra alatt) hirtelen, súlyos károkat okozhat és hosszú távú problémákhoz vezethet. Az alkohol emellett gyakran dehidratál, ami megakadályozhatja a vesék megfelelő működését és súlygyarapodáshoz, májbetegségekhez, magas vérnyomáshoz és egyéb olyan állapotokhoz vezethet, amelyek csak még nagyobb terhelésnek teszik ki ezt a fontos szervet. A vese egészsége érdekében tehát mértékkel fogyasszunk alkoholt.

dohányzás, cigaretta

Foto:123rf.com

10. Hagyjunk fel a dohányzással!

A cigarettázás növeli a veserák kialakulásának kockázatát és károsítja az ereket – ez is hatással van a vesére, azzal, hogy lassítja a véráramlást. Ráadásul a dohányzás hatással lehet bizonyos, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerekre is. Ez súlyos gond, mert az ellenőrizetlen magas vérnyomás a vesebetegségek vezető oka.

11. Kezeltessük egészségügyi problémáinkat!

A két leggyakoribb állapot, amely hatással van a vesékre, a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás mindkettőt képes kordában tartani. Cukorbetegség esetén folyamatosan figyelni kell a vércukorszintet és szükséges az inzulin alkalmazása, amennyiben szükségünk van rá. Magas vérnyomás esetén rendszeresen ellenőrizzük azt és pontosan szedjünk minden gyógyszert, amit az orvos felírt.

Olvasd el ezt is!

Policisztás vese – A krónikus vesebetegség 10 jele

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.