Top 10 módszer, hogy fennmaradjon a vese egészsége – 1. rész

Előfordult már velünk, hogy arra gyanakodtunk, valami baj van a vesénk táján? A vese egészsége számos dologtól függhet. Melyek azok a szokások, amelyekkel ronthatunk a helyzetén?

A vese egészségének szem előtt tartása rendkívül fontos. A veséket a felső két ágyéki csigolya magasságában találjuk meg. A vese a kiválasztó szervünk: azért dolgozik, hogy a szervezet anyagcseréje közben keletkezett bomlástermékeket eltávolítsa és szabályozza a só- és vízháztartást.

A vese egészsége érdekében lényeges egyes szokásainkat alaposabban szemügyre vennünk. Bizonyos tevékenységek, káros szenvedélyek ugyanis sokat tesznek azért, hogy ne működhessen megfelelően ezen kulcsfontosságú szerv.

vitamin, tabletta

Fotó: 123rf.com

Melyek ezek a szokások?

1. Gyógyszerek túlzásba vitele

Anem szteroid gyulladásgátló szerek, mint például az ibuprofén és a naproxen károsíthatja a vesét, ha egyszerre túl sokat szedünk belőlük, vagy túl gyakran alkalmazzuk őket. A krónikus vesebetegség esélyét növeli a protonpumpa-gátlók (PPI-k) hosszú távú alkalmazása, melyeket fekély vagy gastrooesophagealis reflux (GERD) kezelésére írnak fel. Csak akkor használjuk őket, ha orvosunk szerint szükség van rájuk.

2. Óvatosan az antibiotikumokkal

Ezek a baktériumok elleni gyógyszerek szintén károsíthatják a vesét, amennyiben túl gyakran használjuk őket. Ez akkor is megtörténhet, ha teljesen egészségesek vagyunk – sokkal súlyosabb állapotot érünk el, ha a vese nem működik úgy, ahogy kellene.  Egyes antibiotikumok, például a penicillin, a szulfonamidok és a cefalosporinok nagyobb valószínűséggel okoznak problémákat.

3. Egyes gyógynövény-kiegészítők árthatnak

Számos kiegészítő van a piacon, gyártóiknak pedig nem kell bizonyítaniuk, hogy termékeik biztonságosak – egyesek azonban károsíthatják a vesét. Különösen ártalmasak lehetnek, ha vesebetegséggel küzdünk, mert ronthatnak az állapoton, vagy befolyásolhatják egyes gyógyszerek hatását. Beszéljünk orvosunkkal, mielőtt bármilyen gyógynövény-kiegészítőt kipróbálnánk.

saláta, egészség, vitamin

Foto:123rf.com

Mi mindent tehetünk a vese egészsége érdekében?

4. Táplálkozzunk egészségesen!

A vesék mindent feldolgoznak, amit megeszünk, megiszunk, beleértve a számunkra előnytelen és rossz dolgokat – így a sok zsírt, sót és cukrot. Idővel a rossz étrend magas vérnyomáshoz, elhízáshoz, cukorbetegséghez és más olyan állapotokhoz vezethet, amelyek megnehezítik a vese dolgát. Az egészséges táplálkozás sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát, valamint kevés feldolgozott élelmiszert tartalmaz – igyekezzünk áttérni a jótékony étrendre!

5. Figyeljünk oda sóbevitelünkre!

A só különböző módon hat az emberekre. Egyesek esetében megemeli a fehérje mennyiségét a vizeletben. Ez károsíthatja a vesét, a már fennálló vesebetegséget pedig súlyosbíthatja. A sok só emeli a magas vérnyomás valószínűségét, ami a vesebetegség jellemző oka. Növeli emellett a vesekő kialakulásának esélyét is, amelyek nagyon fájdalmasak lehetnek és kezelés nélkül károsodást okozhatnak.

Olvasd el ezt is!

Mikor van szükség vesekőzúzásra?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.