Tapaszok, tanácsadás, cigaretta!

A dohányzásról leszokni a legtöbb ember számára egyáltalán nem könnyű, de a gyógyszeres kezelés és a tanácsadás sokat segíthet a siker elérésében, derült ki két új tanulmány eredményeiből.

„Egy olyan modellt vettünk alapul, mely szerint a dohányzás a magas vérnyomáshoz vagy a cukorbetegséghez hasonló krónikus állapot. Világossá vált számunkra, hogy a viselkedésterápiával kombinált gyógyszeres kezeléssel sokkal hatékonyabban lehet leszokni a dohányzásról, mint egyedül, saját akaraterőből” – mondta Dr. Anne Joseph, a Minnesotai Egyetem Megelőzési és Etiológiai Kutatóprogramjának vezetője.

A tanulmányt több mint 400 dohányos ember részvételével végezték, akik számára telefonos tanácsadást valamint nikotinpótlást biztosítottak tapaszok, rágók és cukorkák formájában egy hónapon keresztül. A következő lépésben a résztvevők egy része véletlenszerű kiválasztás útján csak két újabb telefonos tanácsadást kapott, míg a másik csoport tagjai számára a hosszú távú tanácsadás mellett újabb 48 héten keresztül biztosították a nikotin-utánpótlást, számolt be a tanulmány részleteiről Dr. Joseph, az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

18 hónappal később ennek a csoportnak a 30 százaléka hat hónapon keresztül nem szokott vissza a dohányzásra, miközben a kiegészítő kezelésben nem részesített csoportnak csak 23,5 százaléka nem kezdte újra a füstölést ugyanezen időszak alatt. Ráadásul a hosszabbtávú kezelésben részesült csoport tagjai jóval gyakrabban próbáltak leszokni.

b3gq7lji7

Egy másik tanulmányban, melyet a Dél-Karolinai Orvosi Egyetemen végeztek, a kutatók azt vizsgálták, hogy a nikotinpótlással és tanácsadással kombinált leszoktató programok vajon akkor is hatásosnak bizonyulnak, ha a résztvevők nem is igazán akarnak leszokni a dohányzásról, mondta Matthew Carpenter, az egyetem pszichiátriai tanszékének docense. Bár a legtöbb dohányost gyakran foglalkoztatja a leszokás gondolata, de a legtöbben nem a közeljövőben tervezik a végleges leszokást, tette hozzá Carpenter.

A kutatók véletlenszerűen kiválasztottak 800 dohányost , akik aztán különféle leszoktató programokon vettek részt. Néhányan nikotintartalmú kiegészítők nélkül, csak motivációs tanácsadás segítségével próbáltak leszokni, míg mások nikotinpótló kezelésben részesültek. Négy héttel később a nikotinpótló terápiával kezelt résztvevők 22 százaléka, míg a másik csoportnak mindössze 13 százaléka próbálta meg legalább egy napra letenni a cigarettát. Az utólagos felmérések során kiderült, hogy a nikotintapaszokkal kezelt résztvevők 49 százaléka próbált végleg leszokni, szemben a másik csoporttal, akiknek csupán 40 százaléka próbálta meg abbahagyni a dohányzást.

Forrás: