Milyen szemcseppet használjunk?

A szemgyulladás, szemfertőzés kezelésére általában szemcseppet javasolnak az orvosok – de hogyan válasszuk ki a legjobbat?

Gyakran szenvedünk szemfertőzés, szemgyulladás miatt? Az emberi szem rendkívül kényes, nem ritka, hogy begyullad, érzékennyé válik; különösen, ha pornak, allergénnek vagy számára irritáló dolgoknak van kitéve.  Emellett azonban a szem egyszerűen ki is fáradhat. Ezek, beleértve a szemszárazságot, duzzanatot, a szem vörösödését is, a szem gyakori problémái. Szemünket is érintheti fertőzés, ám szerencsére a tünetek gyorsan enyhíthetők szemcseppekkel.

shutterstock_13373749 Tudj meg többet a szemedről!

A legtöbb szemcsepp alkalmas az általános szemproblémák kezelésére. Ha szerencsénk van, és hamar fel tudunk íratni egyet, célirányosan kezeljük a szemünket, ám ha egy általános szemcseppet tervezünk használni, érdemes végeznünk egy kis kutatást: nézzünk utána, milyen hatóanyagai vannak.

Íme néhány információ a szemcseppek fajtáiról.

A szemcseppeket általában az alapvető hatóanyaguk alapján kategorizálják. Vannak például antibiotikum-alapúak, melyeket bakteriális fertőzésekre használhatunk, mint amilyen a kötőhártya-gyulladás. Ha valakit allergiás kötőhártya-gyulladással vagy szemallergiával diagnosztizálnak, az orvos számára olyan szemcseppet ír fel, amely antihisztamint vagy hízósejt-stabilizátort tartalmaz. Más gyulladásos állapotokra általában kortikoszteroidot tartalmazó kenőcsöt javasolnak.

szemcseppek1

Glaukóma esetén a szemcsepp gyógyszert is tartalmaz, amely segít a szemben levő nyomást normalizálni. Ezek a szemcseppek tehát különféle gyógyszereken alapulnak. Súlyos szem fertőzések esetén a szemcsepp egynél több hatóanyaggal is bírhat: ezek a kombinált cseppek.

Amennyiben rendkívül kellemetlen, zavaró szemproblémánk van, a szemorvos által felírt terméket legcélszerűbb használnunk – ne kockáztassunk. A legmegfelelőbb szemcsepp kell akkor is, ha a szemünk igen kényes – ebben is az orvos segíthet. A legjobb szemcsepp gyors megkönnyebbülést hoz, és nem okoz mellékhatást.

A szemszárazság, allergiás/bakteriális kötőhártya-gyulladás vagy általános kényelmetlenség- érzet gyakori esetnek számít. Szemszárazság esetén nem termelődik elég könny. Mivel az irritáló dolgoktól a könnyfilm védi a szemet, a szemszárazság miatt a szemfertőzések lehetősége is megnő. A pirosság a szemben, a fájdalom, a kellemetlenség-érzés, fokozott fényérzékenység a szemszárazság gyakori tünete. Több gyógyszergyártó is kínál a száraz szemre cseppeket, melyek elősegítik a nedvesség-képződést. Gél formában is hatékonyak ezek a termékek.

szem31

Természetes nyugtató szemcseppeket is alkalmazhatunk a száraz szemekre. A kontaktlencsét viselők különösen érzékenyek lehetnek a problémára, gyakrabban száraz a szemük – érdemes megkérdezniük a szemorvost, mely terméket javasolja leginkább a számukra. Bakteriális kötőhártya gyulladás esetén antibiotikumos szemcseppet használjunk.

Fontos tudni

Ha gyakran vannak szemproblémáink, mindenképp érdemes mielőbb felkeresnünk egy jó szemorvost, aki a tünetek enyhítése érdekében a legmegfelelőbb terméket írja fel számunkra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.