Mi van a gigantizmus hátterében?

A növekedési hormon túltermelődése szemmel látható változásokat eredményez a testfelépítésben.

A jól működő hormonháztartásnak köszönhetően vagyunk képesek a korunknak megfelelően fejlődni. Ebbe beletartozik a növekedési hormon által szabályozott méretbeli változás. A hormon túlműködése esetén azonban a csontozat hirtelen, nagyfokú növekedésnek indul, melynek eredménye az áltag testmagasságot akár 30-40 cm-rel meghaladó termet. Az orvostudomány ezt gigantizumnak, vagy óriásnövésnek nevezi. Mi mást lehet még tudni erről a rendellenességről?

A gigantizmus jellemzője

Az óriásnövés, vagyis az átlagostól teljesen eltérő testmagasság kialakulását a gyermekkorban termelődő növekedési hormon túlműködése okozza. A zavar miatt rövid idő alatt a testmagasság nagymértékben meghaladja az átlagosnak tekinthető szintet. A gigantizmus oka tehát hormonális rendellenesség miatt jelentkezik és már egészen fiatal korban észlelhető. A betegség nem jár aránytalansággal, tehát a végtagok és a fej mérete igazodik a gyors növekedéshez. Az agyalapi mirigy jóindulatú daganata szintén eredményezheti a gigantizmust.

izulet3

Tünetei

A hormon túlműködésének eredménye a hirtelen, a korosztályra nem jellemző testmagasság változás. Ilyen esetekben a normálistól eltérő 190-200 cm sem számít meglepőnek. A szervezet jelzi a rendellenes működést, mivel a csontok nyúlása mellett jelentkezhet ízületi- és végtagfájdalom, valamint az ujjak gyakori zsibbadása. A csontok növekedésével nem fejlődik azonos mértékben a gyermek izomzata, így nagyobb a kockázata a gerincferdülésnek és az ezzel járó hátfájásnak. A gyors növekedésben megnyúlt végtagok koordinálása nehezebb, így ügyetlenné, darabossá válik a gyermek mozgása. A gigantizmus tünetei között szerepel még az alvászavar és a fáradékonyság, gyakoribb a fejfájás, illetve a látásszervi problémák.

Ritkább esetben

A normálistól eltérő hormonális változások olykor lila színű foltosodást idézhetnek elő a testen. Szintén a túlműködésnek köszönhető a verejtékmirigyek intenzív kipárolás miatt jelentkező kellemetlen testszag, valamint a korosztályra nem jellemző gyorsabb nemi érés és erőteljesebb szőrzet megjelenése.

Kezelése

A gigantizmus megelőzése, tekintve, hogy hormonális rendellenességről van szó, nem lehetséges hagyományos módszerekkel. A gyorsan észrevehető tüneteknek köszönhetően azonban mielőbb ajánlott a szakorvos – endokrinológus – felkeresése. A konzultációk és a teljes kivizsgálást követően a növekedési hormon termelődésének csökkentése a cél.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.