Mi is az az ecstacy?

Az ecstasy egy fehér por, melyet tabletta, vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon.

A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot, depressziót érezhetnek, de akár halált is okozhat a nagy mennyiségű fogyasztása! Az ecstasy úgynevezett party drog, a modern house, rave, techno party-kal kapcsolatban került előtérbe használatuk. Gyakran különböző ábrákat is nyomnak a tablettákra. Átlagos hatóanyagtartalmuk 80-160 mg, de akár a duplája is lehet, illetve különböző helyettesítő szereket, vagy más szerekkel (pl. LSD) kevert változatokat is eladnak ecstasyként.

Hatása egy órán belül jelentkezik, és kb. 4-6 óráig tart. Az ecstasy a party zenék élvezhetőségét különösen megnöveli, a monoton zenével együtt egyfajta transzállapotot eredményez. A szer használata során erősen emelkedik a pulzusszám, vérnyomás, kiszárad a száj, a szervezet sok vizet veszít, előfordul szédülés, verejtékezés, nagyobb dózisok esetén speedre jellemző hatások.

ecstasy

Jellemző a boldogságérzés, a minden rendben van érzése, bizalom, szeretet érzés, oldódnak a gátlások, az egyén könnyebben belemegy olyan dolgokba, amibe más körülmények között nem menne. Fokozódik az érzékszervi érzékenység, csökken a fájdalomérzés. A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot, depressziós tüneteket panaszolnak. Tartós használat során a fogyasztók arról számolnak be, hogy a drog hatása csökken, kiüresedik az élmény.

Az ecstasy használatának következményei

Szívbetegeken, súlyos máj- vagy vesebetegség esetén a szer fogyasztása halálos következményekkel is járhat, szintén gondot okozhat a nagy mennyiségű folyadékvesztés is. Az ecstasyt gyakran kombinálják más szerekkel: leggyakrabban LSD-vel, hiszen a két szer jól kijön egymással. Ez a népszerű kombináció az ún. candyflipping. Az alkohol fokozza a dehidratáció veszélyét, szintén veszélyes speed-del vagy kokainnal kombinálni, mert a stimuláló hatások összeadódnak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.