Agykárosító ecstasy

A legújabb kutatások szerint hosszú távú változásokat okozhat az agyban az ecstasy nevű szintetikus kábítószer.

Amerikai kutatók funkciós MRI segítségével vizsgálták meg a vizuális stimulációra reagáló 18 és 35 év közötti önkéntesek agyát. Az önkénteseknek mind volt tapasztalatuk az ecstasyval, de nem a kutatást megelőző két hétben. A kutatók ezek után összehasonlították a vizsgálati eredményeket olyan emberekével, akik sosem használtak ecstasyt.

Az eredmények szerint a droghasználók agya fokozott aktivitást mutatott három, a vizuális információ feldolgozásáért felelős régióban. A Vanderbilt Egyetem Egészségügyi Központjának tudósai szerint ez azt jelenti, hogy az ecstasy használata együtt jár a szerotonin jelzésrendszer leépülésével, ami az agy fokozott aktivitását, hiper-ingerlékenységét eredményezi. A hiper-ingerlékenység miatt az agy veszít teljesítményéből, hiszen így több energiára van szüksége az információ feldolgozásához és az agyi folyamatok elvégzéséhez.

oliva48

Azoknál az önkénteseknél, akik több mint egy évig használták a kábítószert, az agy még a kísérletben használt vizuális stimulus megszűnésekor sem tért vissza a normális állapotába. "Ez arra enged következtetni, hogy az ecstasy krónikus, hosszú távú, maradandó változásokat okoz az agyban – nyilatkozta Dr. Ronald Cowan pszichiáter – A kérdés csak az, mi történik ezeknek az embereknek az agyával 60 éves korukban."

A 2009-es Országos Egészségügyi és Kábítószerhasználati Felmérés adatai szerint az Egyesült Államokban 14,2 millió 12 év feletti már legalább egyszer kipróbálta az ecstasyt. 760 000-en a felmérést megelőző egy hónapban is használtak a kábítószerből. A kutatás részletes leírása a Neuropsychopharmacology című szaklap májusi számában olvasható.

Forrás: