Megoldás az ortopédiai műtére váróknak

Magyarországon soha nem voltak még ilyen rövidek a várólisták, főként az ortopédiai műtéteknél! A közelmúltban megnyílt, Dr. Rose Ortopédiai Centrumában a kis- és nagyműtétek a legkorszerűbb eszközökkel, színvonalas körülmények között, szállodai szolgáltatások mellett történnek.

Nincs várólista, kivizsgálást követően a műtéteket várakozás nélkül végzi a legkiválóbb orvos szakmai gárda hazánk egyik kiváló térd- és csípőízület- specialistájának, Prof. Dr. Hangody Lászlónak vezetésével.

Végeláthatatlan várólisták

A Magyar Kórházszövetség adatai szerint Magyarországon jelenleg 55 ezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra, a leghosszabb várólista azonban, mind közül az ortopédiai műtéteké – az átlagos várakozási idő a térdprotézisek esetében eléri a 858 napot, a csípőprotézisek esetében a 603 napot, sőt, egyes állami kórházakban 10 évig is kell várni csípőprotézis beültetésre. A térdprotézis műtét várólistája elérheti akár az 1389 napot is.

A legmagasabb szintű szakmai háttér soron kívül
A Dr. Rose ortopédiai részlegének járó- és fekvőbeteg ellátása magas szintű szakmai hátteret biztosítva páciensei számára, azonnali megoldási alternatívát jelenthet mindazok esetében, akiknek a térd- vagy csípőízület fájdalma, deformitása illetve beszűkült mozgásterjedelme a mindennapi tevékenységek elvégzésében komoly zavart okozva, az életminőség elviselhetetlen mértékű romlásához vezet, és mielőbbi műtéti beavatkozásra lenne szükség. Műtét akkor javasolt, ha más kezelések – pihentetés, gyógyszeres terápia, fizioterápia – már nem hatásosak.

A csípő- vagy térdízület betegségeinek műtétes korrekciója megszokott esetben nagy vágással, és hosszas lábadozással jár. Hangody Professzor viszont 40-60 perces műtéteket követően a beavatkozás másnapján talpra állítja a betegeket, akik átlag két-három nap után saját lábukon távozhatnak a kórházból. Az ízület, ha egyszer roncsolódott, kopott, magától nem regenerálódik. A szervezet ugyan igyekszik valamennyire rostos porccal pótolni, ám ez csak hiányosan sikerül.

Az ízületi felszínek sérüléses vagy kopásos károsodásai nyomán kialakult degeneratív elváltozások a leggyakoribb mozgásszervi problémák. Fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, csökkent munkaképességet, korlátozott életvitelt okoznak. Legsúlyosabb eseteikben csak az  ízület kicserélése – endoprotézis beültetés – biztosíthat a betegnek elfogadható megoldást. A kopás korábbi stádiumaiban még van lehetőség arra, hogy kisebb műtéttel fém és műanyag implantátumok beültetése nélkül kezeljük a beteg panaszait, állítsuk helyre a porcfelszín- károsodásokat. A biológiai szemléletet alapján végzett porcfelszín- kezelések azonban, csak az utóbbi években váltak hatékonnyá. A porc ugyanis rossz regenerációs képességgel rendelkezik, ha egyszer roncsolódott, kopott, magától nem gyógyul meg.

Prof. Dr. Hangody László „túllépett” a szervezet önjavító kudarcán és azoknál a betegeknél, akiknél talált jó minőségű üvegporcot az ízületben, megoldja ebből a pótlást. Az ízület úgynevezett nem terhelő felszínein ugyanis többnyire van még elegendő ép ízületi felszín, s az azokból kimetszett kis henger alakú darabokat mozaikszerűen beülteti a sérült porc helyére. Ezek a szövetszigetek képesek a még üresen maradt részeket reprodukálni.

mutet1

Az első ilyen beavatkozást a kilencvenes évek legelején végezte, máig világszerte már évente több mint negyvenezer ilyen műtét történt a magyar eljárásként ismertté vált technikával. A professzor mindehhez speciális műszerkészletet fejlesztett, amellyel a beavatkozás kis metszésből vagy ízületi tükrözés útján is elvégezhető. Az említett minimál invazív módszer egyébként nemcsak a porcfelszín- kezelések, hanem a szalagpótlások, tengelykorrekciók és endoprotetikai beavatkozások rutinszerű elvégzési módja a klinikán elvégzett műtéteknek.

Aki bejön hozzám, feszült, kiszolgáltatott helyzetben van. Vagy azért mert nem volt tapasztalata egészségügyi intézménnyel, vagy azért mert már volt. Ha ez az első találkozás jól sikerül, az segíti a gyógyulás folyamatát is. A tanáraimnál is azt láttam, ha a beteg megérezheti, hogy abban a pillanatban nekem ő a legfontosabb, az a legbonyolultabb eseteknél is sok mindenen átsegíthet” – vall módszeréről Hangody Professzor, a Dr. Rose Ortopédiai Centrum vezetője.

Ortopédiai diagnosztika és szakvizsgálat
A szakvizsgálatok célja a mozgásszervi betegségek kiszűrése, a non- invazív és minimál invazív ellátási formák, valamint műtéti javaslatadás. A diagnosztikai vizsgálatokat ortopédiai részlegükön is a folyamatos fejlesztés alatt álló, korszerű eszközökkel végzik, mely elengedhetetlen pácienseik megfelelő ellátásához és orvosaik szakszerű munkavégzéséhez. A műtétek előtt szükséges diagnosztikai vizsgálatokat – pl. röntgen vizsgálatok, EKG, ODM (csontsűrűség- mérés), ultrahang és laboratóriumi vizsgálatok – mind egy helyen, az intézményen belül végzik.

Ortopédiai műtétek, rehabilitáció a mielőbbi felépülésért
A Dr. Rose újonnan nyílt ortopédiai részlege széleskörű ortopédiai műtétek – artroszkópos, sportsebészeti illetve protetikai beavatkozások (pl. keresztszalag pótlás, csípő- és térdprotézis beültetések, vállízületi műtétek, kéz- és lábműtétek, alagút szindróma, stb.) – elvégzésére biztosít lehetőséget, melyek várólista nélkül vehetők igénybe. Már az első szakorvosi konzultációtól számított 1-2 héten belül biztosítanak időpontot a szükséges beavatkozásra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.