Kínzó torokfájás – Nemcsak megfázás lehet az oka! – 1. rész

Amikor ránk tör a gyötrő torokfájás, csak csillapítani szeretnénk azt. Fontos azonban tudni, megfázás, torokgyulladás vagy mandulagyulladás okozza-e a problémát. Mi a különbség közöttük?

Kinek ne lenne ismerős a kínzó érzés? A torokfájás gyakran a megfázás első jele. Ha azonban ez váltja ki a panaszt, a fájdalom 1-2 nap után gyakran javul, vagy el is múlik. A torokfájást egyéb megfázásos tünetek is követhetik, például az orrfolyás és az orrdugulás. Fontos tudni, mi a különbség a megfázás, a torokgyulladás és a mandulagyulladás között – számol be a Webmd.com.

A torokgyulladás a streptococcus baktériumok által okozott fertőzés – általában ez a torokfájás és a mandulagyulladás másik oka, az egyszerű megfázás után. Amennyiben torokgyulladásról van szó, a panasz gyakran súlyosabb és továbbra is fennáll. A mandulagyulladás a mandulák fájdalmas gyulladása vagy fertőzése, a torok hátsó részén található szövettömegekben.

köhög

Fotó: 123rf.com

Megfázásos torokfájás

A megfázásos torokfájást vírusok vagy baktériumok válthatják ki. A torokfájás leggyakoribb okai a vírusok – a vírusos torokfájást gyakran más megfázásos tünetek is kísérik. Ezek közé tartozik az orrfolyás, köhögés, kivörösödő vagy könnyező szem és tüsszögés.

A torokfájás egyéb oka lehet még a dohányzás, a légszennyezés, a levegőben lévő irritáló anyagok, az allergia és a száraz levegő.

Milyen egyéb, megfázásos tünetek jelentkeznek a torokfájás mellett?

Orrfolyás, köhögés, tüsszögés, enyhe fejfájás és enyhe testfájdalmak tapasztalhatóak. Bár a megfázásos torokfájásra nincs gyógymód, bizonyos módszerekkel jobban érezhetjük magunkat. Igyunk meleg folyadékokat, gargalizáljunk meleg sós vízzel, de akár – bármilyen furcsán hangzik – jeget is szopogathatunk, sokkolva a torkot. A vény nélkül kapható gyógyszerek szedése enyhítheti a fájdalom vagy láz tüneteit. Megfázás esetén fontos a pihenés, az egészséges táplálkozás és a sok folyadékfogyasztás.

A vény nélkül kapható megfázásos gyógyszerek enyhíthetik a megfázás és a torokfájás tüneteit. Ezeknek a gyógyszereknek az előnyei azonban minimálisak. Segíthetnek a fájdalomcsillapítók, torokfájás elleni spray-k és pasztillák, dekongesztáns orrspray-ek, de az antibiotikumok nem. Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatásosak, a vírusok által okozott megfázáshoz kapcsolódó torokfájásra nincsenek hatással.

köhög, megfázás

Fotó: 123rf.com

Torokgyulladás és kezelése

A torokgyulladást a streptococcus baktériumok fertőzése okozza. A torokgyulladás a fertőzött személy nyálával vagy orrváladékával érintkezés útján terjed. Bár a betegség gyakrabban fordul elő 5-15 éves gyermekeknél, felnőtteknél is jelentkezhet.

Diagnosztizálásához az orvos gyorstesztet alkalmazhat, vagy torokkenetet küldhet a laboratóriumba tenyésztésre. Egyes esetekben a jelentett tünetek és egyéb jelek alapján is meg lehet állapítani a problémát: például fehér foltok vannak a torokban, megduzzadt nyirokcsomók a nyakon és láz tapasztalható. A torokgyulladás súlyosabb betegségeket is okozhat, például reumás lázat – a betegség károsíthatja a szívbillentyűket, ezért fontos a megfelelő orvosi kezelés. Szakszerű ellátás mellett a torokgyulladás általában 10 napon belül elmúlik.

A torokgyulladás tünetei ugyanakor általában súlyosabbak, mint a megfázásos torokfájásé. Hirtelen fellépő torokfájás jelentkezik, étvágytalanság, láz érzékelhető, fájdalmas a nyelés, a mandulák pirosak és fehér foltok láthatóak rajtuk. A megfázás és a torokgyulladás tünetei nagyon hasonlóak lehetnek. Ha az utóbbira gyanakodunk, forduljunk mielőbb orvoshoz!

A cikket folytatjuk!

Olvasd el ezt is!

Gombócérzés a torokban -mi az ami segíthet?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.