Kinek javasolt a Szputnyik védőoltás? – 1. rész

Milyen mellékhatások jellemzőek az orosz vakcina esetében?

A koronavírus-járvány mielőbbi leküzdése érdekében a ma Magyarországon elérhető valamennyi oltással oltják az embereket. Sok kérdés merül fel az orosz Szputnyik vakcina kapcsán, amely biztonságos, de bizonyos esetekben körültekintéssel alkalmazandó.

Amióta megérkeztek az első szállítmányok hazánkba és már elérhető is az orosz vakcina, számos kérdés merül fel az emberekben a Szputnyik V-vel kapcsolatban.

A hivatalos információk szerint ez az oltás 18 évnél idősebb felnőtteknek adható a Covid-19, vagyis a koronavírus-fertőzés megelőzésére. 18 év alatt nem adható be.

Ellenjavallatok természetesen vannak. Nem veheti fel az oltást az, aki túlérzékenységgel küzd annak bármelyik összetevőjére, vagy érzékeny hasonló összetevőket tartalmazó védőoltásokkal szemben. A korábban már előfordult súlyos allergiás reakció kizáró ok.

Nem adható be a Szputnyik V vakcina, amennyiben az embernél éppen tart egy akut, fertőző és nem fertőző, vagy krónikus betegség fellángolási időszaka. Az oltás csak a gyógyulás vagy tünetmentessé válás után 2-4 héttel vehető fel. Ha súlyos, vírus által kiváltott légzőrendszeri vagy akut, gyomor-bél rendszeri fertőzésről van szó, az oltás beadható a testhőmérséklet normalizálódását követően.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Nem veheti fel a Szputnyik oltást, aki éppen terhes vagy szoptat. Ezen időszakok alatti alkalmazását, a vakcina biztonságosságát, hatásosságát ugyanis nem vizsgálták a kutatók.

Ellenjavallatnak számít a vakcina kapcsán az olyan gyógyszeres kezelés, amely gyengíti az immunrendszert – ha ilyen kezelés van tervben vagy az már folyamatban van, 1 hónappal előtte vagy utána vehető fel az oltás. A vakcina felvételéről egyébként ilyen esetekben az orvosunk dönthet, kellő mérlegelést követően.

Mikor nem adható be a 2. adag?

A Szputnyik vakcina második adagja akkor nem vehető fel, ha az első után súlyos mellékhatás jelentkezett – például anafilaxiás sokk, súlyos, egész testet érintő allergiás reakció, görcsök, 40 foknál magasabb láz.

Mikor szükséges az elővigyázatosság?

Körültekintéssel alkalmazható a Szputnyik védőoltás az alábbi betegségek esetében:

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség
  • belső elválasztású mirigyek betegségei (endokrin betegségek, például jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben, nem megfelelően kezelt cukorbetegség)
  • súlyos vérképzőszervi betegségek
  • epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek
  • tüneteket okozó koszorúér-betegség
  • nemrég kialakult agyi keringési esemény, stroke
  • szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás.

Magas hatékonyságú a Szputnyik V-vakcina

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.