Magas hatékonyságú a Szputnyik V-vakcina

Jó eredményekkel zárult a koronavírus elleni Szputnyik V-vakcina vizsgálata; 90 százalék feletti a hatékonysága.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója elmondta, hogy az egyes korcsoportokban nem voltak különbségek a hatékonyságban. Az orosz vakcinának – amelyet az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak -, csak alsó korhatára van és 18 év felett mindenkinek beadható.

Kifejtette: a Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött. Ennek során az OGYÉI-nél áttekintették a dokumentációt, szakértőket vontak be, megtekintették az oroszországi gyártóhelyet, és kérdéseket tettek fel a gyártónak. Minden kérdésükre választ kaptak, így január 20-án engedélyezték az orosz vakcinát.

Az OGYÉI főigazgatója azt is elmondta, hogy a közeljövőben az Európai Unióban is benyújtják a Szputnyik V engedélyezéséhez szükséges dokumentumokat. Várhatóan pár hónap alatt lezárulhat az uniós engedélyezési folyamat.

Szentiványi Mátyás azt is elmondta, hogy az OGYÉI már a kínai vakcinagyárat is megtekintette. Meggyőződtek arról, hogy a gyár korszerű, modern, nagy mennyiségben és jó minőségben képes gyártani. Emlékeztetett továbbá, hogy a Sinopharm vakcina hatásmechanizmusa hasonló, mint a Magyarországon régóta használt influenza elleni oltásnak.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Jáger László

  Szputnyik V hatékonysága eléri a 90%ot!!
  Rövidesen EUban is +kapja az engedélyt a forgalmazásra!
  Ennek LNÉre én nem oltatom,mint ahogy már +szoktam az influenza járvány idején is !!
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.