Informatika és egészségügy

A kórházközpontú egészségügytől a közösségi informatikai megoldások felé való elmozdulás megváltoztatja a betegek egészségüggyel kapcsolatos tapasztalatait.

Az eHealth Week 2011 honlapján nyilvánosságra hozta azoknak a szaktekintélyeknek a nevét, akik vitaindító előadást tartanak a 2011. május 10. és 12. között Budapesten megrendezésre kerülő globális e-egészségügyi konferencián.

Az eseményen vitaindítót tart Barabási Albert-László, az amerikai Northeastern egyetem Center for Complex Networks Research és a Harvard egyetem Department of Medicine elismert professzora és igazgatója, Eric Lepage professzor, az AP-HP (Assistance Publique – Hôpitaux de Paris) kórház EPR (electronic patient record – elektronikus beteg rekord) igazgatója, Uwe Poettgen, a német Asklepios Hospital Group informatikai vezetője, Dr. Madi Tiik, az észt eHealth Foundation vezérigazgatója, valamint Dr. C. Martin Harris (MBA) a Cleveland Clinic informatikai vezetője. Politikusként felszólal Neelie Kroes, az Európai Bizottság helyettes elnöke és az Európai Digitális Ütemterv biztosa és Dr. Szócska Miklós, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő magyar kormány egészségügyért felelős államtitkára.

„Az eHealth Week alkalmából évente egyszer összegyűlnek Európa e-egészségügyi közösségét alkotó szakemberek annak érdekében, hogy megvitassák, hogyan segíthető elő az egészségügy fejlődése az informatika révén” – mondta Jeremy Bonfini, a HIMSS Europe globális szolgáltatói ágának alelnöke, mely szervezet az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségével és az Európai Bizottsággal együtt az esemény társszervezője.

orvos86

„Az eHealth Week 2011 kiemelt előadói a technológia szerepét hangsúlyozzák a jövő egészségügyi rendszereinek alakításában. Megvitatják, hogyan tehetőek hozzáférhetővé a kizárólag kórházakban tárolt adatok a lakosság számára, illetve, hogy a háziorvosoknál, vagy akár otthon őrzött adatok hogyan válhatnak az elektronikus kórlapok (electronic medical record, EMR). részévé” – tette hozzá Bonfini.

Az eHealth Week rendezvényt „Az e-egészségügy és az egészségügyi informatika világkupájaként” aposztrofálják. Az iparág valamennyi európai prominens szereplője részt vesz a rangos eseményen, közülük sokan szerveznek a konferenciát kísérő egyéb eseményeket és programokat.

A vitaindító előadások témái

Barabási Albert-László, professzor, igazgató, Northeastern Egyetem, Center for Complex Networks Research és Harvard Egyetem, Department of Medicine, Egyesült Államok

Nyitó előadásában Barabási Albert-László bemutatja a legújabb és egyre népszerűbbé váló hálózati kutatások eredményeit, amelyek segítséget nyújtanak a komplex rendszerek megértéséhez a molekuláristól a társadalmi szintekig.

Ez az új tudományos kutatási módszertan lehetővé teszi a komplex rendszerek, így például az egészségügyi rendszerek és számítógépes hálózatok általános törvényszerűségeinek feltárását. Barabási professzor gondolatai új megvilágításba helyezik az e-egészségügyi fejlesztéseket és az egészségpolitika alakítását egyaránt.

shutterstock_186779447

Befektetés a jövő egészségügyi rendszereibe

Uwe Poettgen, informatikai vezető, Asklepios Hospital Group, Németország Európa legnagyobb magánkórház-láncának informatikai vezetője előadásában feltárja, hogyan érdemes a kórházi eljárásokat alkalmazni a távegészségügyben és fordítva, ismertetve ennek a folyamatnak az akadályait és hajtóerőit, valamint a potenciális kihívásokat.

Megosztott szolgáltatások az egészségügyben: az országos kiterjedésű eHealth platform előnyei

Dr. Madi Tiik, informatikai vezető, eHealth Foundation, Észtország

Észtországban két éve működik az elektronikus egészségügyi rekord (electronic health record EHR) rendszer, amelynek bevezetését követő egy éven belül a receptek 80%-a digitális formában készült. Az észt eHealth Foundation informatikai vezetője megosztja a résztvevőkkel, hogy milyennek látja a jövő sikeresen működő elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerét.

Kormányzati szintű elektronikus egészségügy

Clemens Martin Auer, főigazgató, Egészségügyi Minisztérium, Ausztria

Az Európai Unió tagállamai megállapodást kötöttek arról, hogy erősítik együttműködésüket az elektronikus egészségügy területén. Számos magas szintű (államtitkári vagy főigazgatói) találkozót szerveznek arról, hogy mely területekre szükséges az együttműködést összpontosítani.

A következő értekezletet az ügyben az eHealth Week 2011 keretein belül hívják össze. A résztvevők megismerhetik a tagállamok legújabb, vonatkozó eredményeit és döntéseit, valamint tájékoztatást kapnak a kezdeményezéshez csatlakozó beteg-képviselők, szakértők és iparági szereplők véleményéről az elért eredményekkel kapcsolatban.

orvos212

Távmonitorozás – új lehetőségek a krónikus betegségek kezelésében

Martin R. Cowie, Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology,ESC)

Az elektronikus egészségügy és a telemedicina számos megoldást kínál a központi adat-nyilvántartási rendszer megvalósítására. A távmonitorozás és a távegészségügy segítségével például a kórházak és orvosok távolról, akár határokon átívelő távolságból is elérhetik a betegeket és otthonaikat.

Egészségügyi információk „kijuttatása” a kórházból

Martin Harris, a Cleveland Clinic informatikai vezetője

A betegek bevonására fokozottan építő egészségügyben felmerül a kérdés, hogy miként kezelik a kórházvezetők a betegek beleegyezését, biztonságát és a kórházból kiáramló egészségügyi adatok kérdését? A világ egyik legnagyobb forgalmú kórházának informatikai vezetője felveti, hogy vajon a globálisan működő internet portálok kikövezik-e ennek a folyamatnak az útját, vagy a kórházaknak és kormányoknak kell kiépíteni az ehhez szükséges infrastruktúrát.

Forrás: