Így károsíthatja szemünket a napsugárzás

A májusi hideg napok után szinte hihetetlennek tűnt, hogy hirtelen berobbant az igazi nyár. A legtöbben azonnal becsuktuk magunk mögött az otthonunk ajtaját, hogy több időt tölthessünk a szabadban. Az utcán lekerülhettek a maszkok és átvették helyüket a mosolyok.

Úgy tűnik, a járvány a nyári hónapokban kevésbé szorít bennünket korlátok közé. De vigyázat, ez az évszak sem veszélytelen! Ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak, az okozhatja a legnagyobb problémát, amit a legjobban vártunk. Vagyis a napsugárzás.

Az UV-sugárzás – vagy, ahogy még nevezzük, az ultraibolya sugárzás – nélkül nem létezhetne élet a földön. Pozitív hatása, hogy szabályozza az anyagcsere-folyamatokat. Kedvezően hat a növényekre és a környezetre. Viszont számos maradandó egészségkárosodást okozhat az emberi szervezetben. Az UV-A sugárzás éget, míg az UV-B sugárzás barnít. Habár az utóbbi segíti a szervezetet a D-vitamin előállításában, a túlzásba vitt napozás számos veszélyt rejt magában.

„Azon kívül, hogy az UV sugárzásnak szerepe van a bőr korai öregedésében és akár bőrrákot is okozhat, a szemünkben is képes problémát okozni. Akárcsak a bőrünk, az erős napsugárzástól a szemünk is károsodhat” – mondja Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. – „Gondoljunk csak bele, hogy egy forró nyári napon, vízparton ülve, vagy éppen horgászat és vízi sportok alkalmával mennyire erős, a vízről visszatükröződő fényhatások érik a szemünket. Ez a téli hóvaksághoz hasonlítható. Kollégáimmal ezért is hangsúlyozzuk folyamatosan, hogy a szemünket nyáron folyamatosan védjük a naptól!”

A nyár során nem csupán a naptól, de a medencevíztől is óvni kell a szemünket. Amennyiben betartjuk az alábbi tanácsokat, máris sokat teszünk a szemünk egészsége érdekében:

1. Válasszunk teljes UV-védelemmel ellátott napszemüveget! Nyáron az ultraibolya (UV) sugárzás sokkal erősebb, és csak azért, mert a lencsék sötétek, nem jelenti azt, hogy a szemünket meg is védik a káros sugaraktól. Keressünk UV400 vagy 100 százalékos UV védelemmel ellátott szemüveget, ami azt jelenti, hogy a lencsék elzárják az UVA és UVB sugarak teljes spektrumát.

2. Viseljünk sapkát, kalapot! Hölgyek körében egyre nagyobb divat a szalmakalap. Viselésével nem kell megvárni a tóparti vagy tengerparti nyaralást, bátran hordhatjuk utcán is. Ez nem csupán extra védelmet nyújt a szemnek, de a fejbőrünket és az arcunkat is megvédi a napsugárzástól.

3. Vegyünk fel úszószemüveget! A szemüveg viselete mind beltéri, mind kültéri medencében javallott. Még a klórozott medencés vízben is előfordulhat, hogy egyes mikroorganizmusok fertőzést, szemgyulladást okozhatnak. Ez a fertőzési kockázat pedig még inkább fokozódik a tavakban és más, nem vegyszerezett vízterületeken.

4. Ne ússzunk kontaktlencsében! Mindig tartsuk be a kontaktlencse-viselés higiéniai szabályait, hiszen komoly gondok adódhatnak akár egy medencés csobbanás alkalmával is. A víz hatására a lencse könnyen elmozdulhat, homályossá válhat, vagy el is szakadhat. Sőt a kontaktlencse okozta apró hámsérüléseken keresztül akár komoly szaruhártya fertőzést is kaphatunk!

Napvédelem – Így óvja gyermeke szemeit a napsugárzástól

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  1 +oldást tudok.amit már gyerekkoromban is tudtam!!!
  Ne nézzünk a napba!!!!
  Ilyen 1XŰ!!!
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.