Franciaországban megnyílt az első belövőszoba

A francia kormány kedden este engedélyezte az első belövőszoba kísérleti jellegű megnyitását intravénás kábítószer-fogyasztók számára.

A drogfüggők saját szereinek egészségügyi személyzet által ellenőrzött és higiéniás körülmények közötti beadására szolgáló épület Párizsban, a Garde du Nord pályaudvar közelében fog megnyílni, amelynek környékén a legjelentősebb a drogfogyasztás a francia fővárosban.

Szakértők szerint az ellenőrzött helyen megelőzhető a túladagolás és mérsékelhető a vírusfertőzések terjedése a drogosok körében. A miniszterelnöki hivatal azonban nem közölte a nyitás pontos időpontját.
A France 2 közszolgálati televízió által megkérdezett környékbeli lakók szerint romlani fog a közbiztonság, ha ezentúl minden párizsi kábítószeres ebbe az egyetlen belövőszobába fog járni.

A szocialista kormányzathoz hasonlóan a kerület szintén baloldali polgármestere, Rémi Féraud is az reméli, hogy az intézkedéssel inkább javulni fog a rend Párizs egyik jelenleg legveszélyesebb belső kerületében. "Egyszerre nyújtunk segítő kezet a kábítószereseknek és lehetővé tesszük, hogy a negyed ne szenvedjen attól, hogy az utcán lövik be magukat az emberek" – mondta a polgármester.

cocain

A világon jelenleg mintegy kilencven belövőszoba létezik, többek között Svájcban, Hollandiában, Németországban, Spanyolországban, Norvégiában, Kanadában, Ausztráliában és Luxemburgban. Szakértők szerint a tapasztalok azt mutatják: az ilyen helyek környékén csökkent a bűnözés és az erőszak.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter tavaly azt közölte, hogy 2013 folyamán több kísérleti jellegű nyitásra is sok kerülhet, ennek érdekében a Kábítószer-ellenes harc tárcaközi hivatala (Mildt) "megvalósíthatási tanulmányt" készít több bal- és jobboldali vezetésű vidéki város bevonásával.
Franciaországban az egyik legszigorúbb kábítószer-fogyasztást büntető politika van érvényben, a füves cigaretta fogyasztása is bűncselekménynek minősül. Ezért a belövőszobák kérdése is sokáig tabunak számított.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.