Figyelmeztető tünetek, amiket tilos félvállról venni!

A lábak, karok gyengeségétől a mellkasi fájdalomig

A legtöbb fájdalom nem valami súlyos probléma jele, ám vannak panaszok, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezek a figyelmeztető tünetek ugyanis komoly betegségre, életveszélyes helyzetre utalhatnak. Lássuk, mire fontos figyelni!

Miközben hétköznapi fájdalmaink többsége nem valamilyen súlyos betegség jelei, vannak bizonyos figyelmeztető tünetek, melyek viszont igen. Ha ugyanis nem foglalkozunk velük, akár életveszélybe is sodorhatjuk magunkat.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha az alábbi 6, figyelmeztető tünetet tapasztaljuk!

1. Gyengeség a karokban és a lábakban

Amennyiben gyenge vagy zsibbadt a karunk, lábunk, arcunk, ez a stroke jele lehet – különösen, ha testünk egyik oldalán tapasztaljuk. Agyvérzésre utal, ha nem tudjuk tartani az egyensúlyt, szédülünk, gondunk van a járással. Azonnal hívjunk segítséget, ha rosszul látunk, súlyos fejfájás jelentkezik, zavartnak érezzük magunkat, a beszéddel, megértéssel hirtelen problémánk akad. Ha korán észreveszik, gyakran visszafordítható a folyamat. Az első figyelmeztető tünetek jelentkezésétől számított 4,5 órán belül vérrögképző gyógyszerre van szükség, így csökken a stroke által okozott, hosszútávú károsodás esélye.

2. Mellkasi fájdalom

Ha bármilyen mellkasi fájdalom jelentkezik, különösen izzadással, nyomás-érzéssel, légszomjjal vagy hányingerrel kísérve, azonnal orvost kell hívnunk. Ezek ugyanis a szívbetegség, szívroham jelei lehetnek, főleg, ha a panaszokat aktív állapotban tapasztaljuk. A tünetek egyéb súlyos állapotra is utalhatnak, például arra, hogy vérrög jutott a tüdőbe. Amennyiben a mellkast nehéznek, feszesnek érezzük, s ez tovább tart pár percnél, hívjunk segítséget!

3. Feszültség és fájdalom a láb alsó részén

A figyelmeztető tünetek a lábban levő vérrögöt jelezhetik. Ez a mélyvénás trombózis. Megtörténhet, ha hosszú ideig ültünk – például repülőúton -, vagy betegség miatt ágyhoz voltunk kötve. Ha vérrögről van szó, a fájdalmat főként akkor érezzük, ha állunk vagy járunk. Duzzadás is tapasztalható. A láb általában pirosas és érzékeny, s nagyobbnak tűnik a másiknál.

Sportolás után normális, hogy érzékenységet tapasztalunk, ám a pirosság és melegség a duzzanat helyén, illetve a kitartó fájdalom orvosért kiált. Intő jel, ha a lábujjak felfelé hajlítása esetén fájdalmat érzünk – ez is a vérrög jele. Nagyon fontos „megfogni” a vérrögöt, mielőtt akadályozni kezdi a véráramlást.

4. Vér a vizeletben

Számos dolog miatt jelentkezhet. Ha a vizeletben vér van, s mellette fájdalmat érzünk oldalunkban vagy hátunkban, vesekő lehet az oka. Az orvos röntgennel állapítja meg, erről van-e szó. Számos vesekő távozik a testből a vizelettel, s ez nagyon fájdalmas lehet. Bizonyos esetekben műtétre van szükség eltávolításukhoz.

Ha vér van a vizeletben, sokszor és sürgős vizelési ingerünk van, illetve égő érzést tapasztalunk pisilés közben, súlyos húgyhólyag- vagy vesefertőzés állhat a háttérben. Azonnali orvosi segítség kell, főleg láz esetén. Amennyiben vért látunk a vizeletben, de fájdalom nincs, akár húgyhólyag- vagy veserákról is szó lehet. Vagyis, az orvos felkeresése nem tűr halasztást!

5. Zihálás

Azon figyelmeztető tünetek egyike, amely azonnali kezelést igényel. Zihálás vagy légzés közbeni, sípoló hang esetén hívni kell az orvost. Sürgős beavatkozás nélkül ugyanis a légzés hamar nehézzé, erőltetetté válhat – gyors értékelés és segítség nélkül életveszély alakulhat ki.

Asztma, tüdőbetegség vagy súlyos allergia jelentkezhet. Az orvos hamar kiértékeli, mi áll a háttérben, a mivel kezelhető. A zihálás ugyanakkor a tüdőgyulladás vagy bronchitis jele is lehet – zöldes, vagy sárgás váladékot köhögünk fel? Lázzal vagy légszomjjal küzdünk? Ilyen esetben a bronchitis tüdőgyulladásba fordult, nem szabad várni az orvos felkeresésével.

depresszio

6. Öngyilkossági gondolatok

Amennyiben reménytelennek látjuk helyzetünket, úgy érezzük, csapdában vagyunk, vagy nincs értelme tovább élnünk, kérjünk segítséget. Szakember segíthet túlélni a krízist. Keressünk fel pszichológust, menjünk el pszichiáterhez. Ha egyedül nem érezzük képesnek magunkat rá, kérjünk meg egy családtagot, barátot, hogy segítsen szakembert keresni. Mindent el kell követni, hogy az öngyilkos gondolatok figyelmeztető tünetek legyenek, és ne forduljanak tragédiába!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php