Ezért fontos az ultrahang vizelési nehézségek és véres vizelet esetén

Akadozó vizelés, sürgős vizelési inger, visszatérő húgyúti fertőzések. Néhány egészségügyi probléma, melyek esetén fontos lehet a húgyutak ultrahangos vizsgálata.

Erről kérdeztük dr. Csemez Imrét, az Ultrahangközpont radiológusát.

A húgyutak felépítése

 

A húgyutak  a test kiválasztó szervrendszerének gyűjtőfogalma, mely a salakanyagok és a felesleges folyadék eltávolítására szolgál. A húgyutak két veséből , két húgyvezetékből , egy húgyhólyagból és egy húgycsőből állnak .

A vesék termelik a vizeletet, mely folyamat során megszűrik a salakanyagokat és a folyadékot. A vizelet a vesékből a húgyvezetékeken keresztül jut el az izomrostokkal teli, üreges, zsákszerű szervbe, a húgyhólyagba, mely ott tárolódik, telítődik. Hólyagtelődés során vizelési inger keletkezik, majd a hólyag kiürül, a vizelet a húgycsövön át távozik a szervezetből.

A húgyutak minden részének – a veséknek, a húgyvezetékeknek, a húgyhólyagnak és a húgycsőnek – összehangoltan kell működnie a normális kiválasztás érdekében. Amennyiben húgyutak egy részén probléma adódik, az kihat az egész folyamatra, és vizelési/vizelettartási zavarok, esetleg fájdalom, égő érzés léphet fel.

Fotó: 123rf.com

Mikor van szükség a húgyhólyag ultrahang vizsgálatára?

A húgyhólyag – és az egész húgyúti rendszer- ultrahang vizsgálata a kismedencei ultrahang részét képezi. Akkor lehet indokolt, ha szeretnénk látni, hogy a hólyag megfelelően működik-e, nincsenek-e a húgyutakban elváltozások, vagy oda nem illő képletek. Az alábbi tünetek esetén indokolt a hólyag ultrahang vizsgálata (laborvizsgálat mellett):

  • a vizelés megkezdésének vagy annak fenntartásának nehézségei
  • akaratlagos vizeletürítés nehézségei (vizeletretenció)
  • vizeletszivárgás, hólyagszabályozási problémák
  • a vizelés gyakoriságának és sürgősségének megváltozása
  • visszatérő húgyúti fertőzések (UTI)
  • fájdalom a hasban , a hát felső/alsó szakaszán vagy az ágyékban
  • hasi fájdalom vagy csomó a has egy bizonyos részén
  • véres vizelet (hematuria)

 

A húgyutak ultrahangos vizsgálata indokolt lehet olyan betegségek esetén is, mint magas vérnyomás vagy a veseelégtelenség (szűrő, kontroll jelleggel). Panaszok esetén nagy jelentőséggel bír csak azért is, mert a különböző húgyúti eltéréseknek ugyanazok a tünetei lehetnek: például a vizelet áramlásának akadályozottságát, szakaszosságát okozhatja vesekő, de prosztata megnagyobbodás is.

Mit kell tudni a húgyutak ultrahang vizsgálatáról?

Az ultrahangos vizsgálat egy olyan módszer melynek során magas frekvenciájú hanghullámok segítségével lehet egy adott testrégiót ábrázolni. Láthatóvá válnak így a lágyszövetek, ellentétben a hagyományos röntgen diagnosztikával. A húgyutak ultrahang vizsgálatakor megfigyelhető a hólyag belső szerkezete, hogy mennyi vizelet van benne, továbbá szemügye vehető a vesék, húgyvezetékek, húgycső szerkezete, esetleges gyulladása, bizonyos daganatai is.

A húgyhólyag ultrahang képe megmutatja, hogy mennyi vizeletet tartalmaz a hólyag, valamint azt is, hogy milyen a mérete, a hólyagfalak vastagsága. Az ultrahang húgyúti elzáródás, vesekövesség, illetve bizonyos húgyúti daganatok esetén is fontos információval szolgálhat- mondja dr. Csemez Imre, az Ultrahangközpont radiológusa, aki hozzátette, hogy vannak esetek, amikor a vizsgálatot egyéb képalkotó módszerekkel érdemes kiegészíteni (CT, MRI).

Milyen betegségek esetén tünet a véres vizelet?

Forrás: Ultrahangközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.