Ennek is van módja – hogy piszkáljuk a fülünket?

A fültisztításnak is vannak szabályai. Az „előkapom a fültisztítót, kanyarintok egyet a fülembe”-elv nem mindig célravezető. Sőt, még baj is lehet belőle.

Aki keveset törődik a fülével, sokszor akkor szembesül csak a problémával, ha már gondokat észlel a hallásában – a fül eldugul, begyullad, netán beleszorul egy vattadarabka a fültisztítóból, és sürgősen meg kellene tőle szabadulni. Ilyenkor persze irány az orvos, de a legtöbb esetben nem kell szakértő segítsége ahhoz, hogy a hallásunk akadálytalan, a fülünk pedig tiszta maradjon.

Ami ellen nem tudunk mit tenni: fülzsír mindenkinek a fülében termelődik. A hallójáratban elhelyezkedő speciális mirigyek terméke. Zsíros, kenőcsös anyag, mely nemcsak a levált hámsejteket, de szőrszálakat is magában rejthet, vagy akár az utca porát, amelyet a szél a fülbe sodort. Mivel a hámsejtek vándorolnak, a fülzsír egyre kijjebb jut a hallójáratban, végül látványos lesz a fülben – ami nem túl esztétikus -, ha nem előzzük ezt meg a fültisztítással.

Amikor nem jó a fültisztító…

A legegyszerűbb és leggyakrabban alkalmazott fültisztítási módszernek a fültisztító szokott bizonyulni, hiszen esténként, zuhanyzás után csak előkapjuk, egy kanyarintás mindkét fülbe, és máris kitisztítottuk – gondoljuk mi.  Olykor jó is ez a megoldás, ám azt tudni kell, hogy a fültisztító gátolja a hámsejtvándorlást, ami fülzsírdugó kialakulásához vezethet.

Gyakori használata eltávolítja a védelmet nyújtó fülzsírt, sőt apró sérüléseket okoz a hallójáratban, a kórokozók mélybe jutását megkönnyítve. Elég, ha zuhanyzás során a fület kívül, illetve a hallójárat bemenetéig megmossuk, kitöröljük a törölközővel.

fulpiszkalo

Vannak problémák ezen felül, amit a tizedik fültisztító vattapálcika elhasználásával sem tudunk kiküszöbölni. Ha például víz megy a fülbe – sokszor strandolást követően – és úgy érezzük, nem akar onnan kijönni, a hallás is némileg csökken, célszerű orvossal kimosatni a fület, egy nagyméretű fecskendő segítségével. Ilyenkor ne akarjuk a problémát fülpucolással megoldani, mert csak rosszabb lesz a helyzet! Fülmosással otthon ne kísérletezzünk, mert sérülés lehet belőle.

Fültisztítás cseppel és spray-el

Némileg talán kellemetlenebb művelet, mint a sima fültisztító pálcika, a fülcsepp és fülspray használata. Strandolás, vagy úszás után különösen hasznos. Kevesen szeretjük, ha a fülünkbe valamiféle folyadék folyik – de biztonságosabb, mint a fültisztítóval való „nyomkodás”. Sokszor elsősorban gyermekeknek ajánlják a növényi hatóanyagokat tartalmazó, kamillás, aloe verás, olykor olívaolajas fülspray-eket.

Ezek a termékek feloldják, fellazítják a fülzsírt és segítik, hogy a fül természetes módon tisztuljon. A gyógynövények kombinációja, mely a fülspray-ben megtalálható, jótékony hatással van a fül egészségére, és a gyulladás kialakulásának rizikóját is csökkenti, például a középfültő-gyulladásét és a nátha kialakulását. Gátolja, hogy felhalmozódjon a külső hallójáratban a fülzsír, és eldugítsa a fület, akadályozva hallásunkat.

A fülcsepp folyékony, ezért hatóanyagai könnyen eljutnak a megfelelő helyre. Legtöbbször középfülgyulladás, akut vagy egyéb gyulladást okozó betegségeknél használatos, de a fülzsír oldására is. Használata azért fontos, mert a gyulladás vagy fertőzés tovább terjedhet, és a fülben található a hallás, de az egyensúly érzékelés-koordináció szerve is, melyeket védenünk kell. A fülcseppek természetes alapanyagokból készülnek. Tartalmazhatnak olívaolajat, kamillaolajat, eukaliptuszolajat, teafa-olajat, citrom- és levendulaolajat. Enyhítik a fájdalmat és viszketést is.

fultisztitas

Használatához oldalra kell feküdnünk, különben a folyadék kifolyik a fülből. Az előírt mennyiséget a hallójáratba cseppentjük, néhány percig fekve maradunk, majd következhet ugyanez a művelet, a másik fülön.

Jó tanács: a gyakran viszkető vagy száraz fülbe hetente cseppentsünk paraffinolajat vagy olívaolajat, mert ez védőréteget képez a hallójáratban, a beszáradt fülzsírt pedig feloldja.

Fülgyertya

Egyik legrégebbi és leghatásosabb módszer annak kezelésére, ha valakinek csökkent a hallása, zúg a füle, fülgyulladása van, de nátha, fejfájás és migrén, idegi problémák, arc- és homloküreg-gyulladás esetén is hatékony.

A fülgyertya használata is egyszerű: a beteg feküdjön oldalra. Egy kisebb gézlapot vagy papírzsebkendőt tegyünk a fülre, majd arra állítsuk a már meggyújtott fülgyertyát.

Illeszkedjen a fülbe, ne jöjjön ki oldalt a füst. Kéményhatás alakul ki, a gyertya belső ürege telítődik füsttel, létrejön a vákuum. A szívóhatás kioldja a salakanyagokat a fülből, mely a fülgyertya csonkjában gyűlik össze. A gyertyát tartani kell a kezünkkel, hogy ne mozduljon el, és a kétharmadáig érdemes égetni. Ha egyik füllel végeztünk, kezeljük a másikat is. Ez fontos, hogy a két agyfélteke egyensúlyban maradjon.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.