Elsőre halált okozhat a ragasztó szívás!

Először talán jó poénnak tűnik a ragasztók, a különböző vegytisztítási folyadékok, festéktermékek, tisztítószerek és egyebek levegőjének beszívása – csakhogy már rövidtávon is nagyon veszélyesek.

Az oldószerekkel való visszaélés – azaz a háztartási és ipari termékek gőzeinek belélegzése – erős mérgezést okoz. A gyorsan száradó ragasztók, a különféle festék- és petróleum termékek, öngyújtó- és vegytisztítási folyadékok, különböző aeroszol spray-ek, tisztítószerek bizony igen veszélyesek egészségünkre nézve, sőt akár első használat alkalmával is halálosak lehetnek.

Hagyományosan „ragasztó szívásnak” nevezik az oldószerekkel való visszaélést. A használók túlnyomó többsége 11-16 év közötti és fiú. Az oldószerek belélegzésének leggyakoribb módszere, hogy egy műanyag zacskóból lélegzik be a gőzt, melyet az arc elé tartanak. Az erős mérgezés szinte azonnali, rúgásszerű hatást okoz, számos használó hallucinációkat tapasztal. A hatás azonban rövid életű, ezért sajnos várható, hogy a fiatalok a műveletet megismétlik.

vegyianyag_kepgaleria1

Csakhogy a ragasztó szívás nem olyan ártalmatlan ám, amilyennek hiszik. Hiszen hogy is lehetne az erős mérgezés az? A ragasztó drog használatának mellékhatásai között szerepel nemcsak a kábult megjelenés és a bizonytalanság, hanem az elkent beszéd és a kiszámíthatatlan viselkedés is. Még nagyobb veszélye a hányás, a fulladás és az eszméletvesztés. Minimum erős fejfájásra számíthatunk, és vörös kiütésekre a száj környékén.

A ragasztó használat azzal a kockázattal is jár, hogy a ragasztó szívás hatása alatt álló ember alulbecsülheti bizonyos cselekedetek veszélyét, rizikóját, meggondolatlanságot művel és sokkal nagyobb az esélye a baleseteknek.

A hosszútávú ragasztó függőség hatására pedig tartós „szívós kiütések” alakulnak ki, kötőhártya-gyulladás, máj-, szív- és vesekárosodás, szélsőséges esetekben agykárosdodás léphet fel. A gyermekek vannak a legnagyobb veszélyben – néhányan bele is halnak az első ragasztó szívásba.

A fizikai ragasztó függőségre ugyan nincs bizonyíték, de pszichés függőség kialakulhat. Az oldószerrel való visszaélés évente csak az Egyesült Királyságban 70 ember halálát okozza, túlnyomó többségük 20 év alatti.

A törvény szerint az oldószerrel való visszaélés ugyan nem számít önmagában bűncselekménynek, a kereskedőket azonban megbírságolhatják a bódító anyagok birtoklásáért, ha azt 18 év alatti fiataloknak adják el.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.