Édes nyaralás 2010-06-06 Kórkép Megosztás: Tweet Cukorbetegsége korántsem jelenti azt, hogy le kellene mondania az utazás örömeiről, csupán szem előtt kell tartania, hogy az anyagcsere zavar miatt nagyobb gondosságot igényel az út megszevezése. A diabétesz nagyon komplikált betegség, nagy figyelmet és körültekintést kíván. Éppen emiatt, a cukorbetegségben szenvedő utasoknak még az átlagosnál is körültekintőbben kell felkészülnie egy külföldi útra. Meg kell ismernie a szokásostól eltérő ételek, italok és az orvosi ellátás jellemzőit, tisztában kell lennie az utazással együtt járó kockázattal. Előkészületek: Egy-másfél hónappal az indulás előtt tanácsos felkeresni a kezelőorvost. Így még lesz idő megbeszélni az utazással kapcsolatos speciális szabályokat, el lehet végezni a szükséges ellenőrzéseket és jó alkalom, hogy kérdéseinket feltegyük az orvosnak. A cukorbetegek számára nagyon fontos a diéta. Előre meg kell érdeklődni, hogy az utazás során van-e lehetőség ennek betartására. Egyeztetni kell az utazási iroda és az utaztató társaság képviselőivel, illetve tájékoztatást kell kérni a szálláshelyen igénybe vehető konyha kínálatáról és a szálláshely közelében elérhető boltokról és éttermekről.A tesztcsíkokat szobahőmérsékleten lehet leghitelesebb mérésre használni. Ha ettől eltérő hőmérsékletűek, a megfelelő hőmérsékleti szint elérését siettetni nem szabad. Tilos fűtőtesten melegíteni vagy hűtőbe tenni. A fotometriás készülékeket sem szabad napfényben használni, mert a mért adatok pontatlanok lesznek. Amennyiben a szabadban kell ellenőriznie vércukorszintjét, tegye ezt az árnyékban, vagy testével árnyékolja be a mérőeszközt. Ne használjon vakut a mérőeszköz közelében. Általános jótanácsok Ne felejtse otthon a hypoglikémia kezelésére szolgáló gyógyszereket sem. Arra az esetre, ha rendes étkezési időben nem jut élelmiszerhez, mindig vigyen magával olyan táplálékot, ami tartalmaz egyszerű cukrokat. Csomagoljon olyanokat is, amely összetett szénhidrátokat tartalmaz.(Sós aprósütemény, sajt, műzli). Mindig legyen Önnel víz, cukor, száraz élelmiszer. Forrás: