A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka

A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka egy új, nagy léptékű, húsz évet felölelő osztrák kutatás adatai szerint.

A tüdőrákos megbetegedések mintegy 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással, és az osztrák páciensek csak körülbelül 15 százaléka gyógyul meg. A többiek várható élettartama az egyre fejlettebb orvosi módszerek ellenére a diagnózis után csupán átlagosan 16,4 hónap – derült ki a tanulmányból.
Az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatói 2293 beteg adatait elemezték. Mindenkinél a tüdőrák leggyakoribb formáját (NSCLC) állapították meg 1989 és 2009 között. A páciensek többségének életkora 64 év körül volt. A vizsgált csoport 70 százaléka (1611-en) férfiakból állt.

dohányzás2
Az adatok a tiroli rákregiszterből származtak, a munkában több osztrák klinika is részt vett.
A tüdőrákos betegek közül soknak volt egyéb betegsége is, 62 százalékuk szenvedett szív- és érrendszeri zavarokban, 45 százalékuknak voltak krónikus légzőszervi panaszai (COPD). A köhögés (55 százalék) és a légzési nehézségek (62 százalék) szintén a gyakori tünetek közé tartoztak. A vizsgált páciensek közül csak 874-en voltak olyan stádiumban, hogy teljes tumoreltávolító műtétjük lehetett volna, a többiek csak fájdalomcsillapító és a daganat növekedését gátló kezelést kaptak.
A várható élettartam kicsit javult a vizsgált húsz év alatt, bár a legtöbb beteg a diagnózis után viszonylag rövid idővel – átlagosan 16,4 hónappal – elhalálozott.

Forrás: MTI

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.