Csodát tesz a D-vitamin és a halolaj étrend-kiegészítő? 2020-03-27 Blog, Kórkép Megosztás: Tweet Túlzásba vinni nem szabad A D-vitamin és a halolaj étrend-kiegészítők egészségügyi előnyei nem vitatottak – ám kérdés, mennyit érdemes fogyasztani belőlük naponta? Számos egészségügyi előnnyel jár, ha D-vitaminnal és halolajjal egészítjük ki étrendünket. Különösen télidőben folyamodnak sokan a D-vitaminok szedéséhez, mivel ebben az időszakban kevés a napsütés, melyből természetes úton is hozzájuthat e vitaminhoz a szervezet. Ha azt szeretnénk tudni, érdemes-e halolaj- és D-vitamin kiegészítőt fogyasztani, nos, kutatók egy csoportja csak támogatni tudja a dolgot. Kiemelték: a D-vitamin-kiegészítők csökkenthetik a rákos betegség miatti elhalálozás kockázatát, az Omega-3 zsírsav-kiegészítők pedig jelentősen csökkenthetik a szívroham esélyét. Fotó: 123rf.com A szakemberek azután jutottak erre a következtetésre, hogy elemeztek 13 tanulmányt, melyek az Omega-3 zsírsav hatását a szívproblémák kapcsán vizsgálták. Az eredmények a Journal of the American Heart Association (JAHA) szaklapban jelentek meg. A D-vitamin és a halolaj egészségügyi előnyei Korábban a New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban közzétett tanulmány ugyanerre a következtetésre jutott. S kutatás az egygrammos, Omega-3 zsírsavban gazdag halolaj-kiegészítő fogyasztását hozta összefüggésbe a szívrohamok 28 százalékos csökkenésével, s 50 százalékkal mérséklődött a halálos szívinfarktus esélye is. Kiderült az is, hogy azoknál, akik naponta szedtek D-vitamint (2000 NE adagot), 25 százalékkal csökkent a rákos megbetegedés miatti elhalálozás kockázata. A kutatók öt éven át követték nyomon a résztvevők egészségét. A legdrámaibb eredményeket az afro-amerikai emberek tapasztalták, az Omega-3-kiegészítők alkalmazása valóban lényegesen csökkentette a szívroham kockázatát köreikben. Ne vigyük túlzásba “A szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy ha étrend-kiegészítőket alkalmazunk, a több nem feltétlenül jobb. Sőt, rosszabb is lehet. Ezen kiegészítők túladagolásának ugyanis megvannak a veszélyei” – hívta fel a figyelmet a NEJM-tanulmány vezető szerzője, JoAnn Manson, a Harvard Egészségügyi Iskola professzora. Fotó: 123rf.com Az egészségügyi szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy bármely tápanyag túlzott bevitele mérgező lehet. Ha túl sok a D-vitamin, az növelheti a kalcium-szinteket, s ez ún. kalcinosishoz vezethet – ezt azt jelenti, hogy a kalcium-sók rakódnak le a vesékben, a szívben vagy a tüdőben. Kialakulhat a túlzott D-vitamin beviteltől hiperkalcemia állapot is, vagyis magas kalciumszint jelentkezik a vérben. A kutatók a D-vitamin vagy halolaj-kiegészítők mérsékelt adagokban történő felhasználását javasolják, hogy valóban előnyeiket tapasztaljuk meg. Megjegyzik ugyanakkor, hogy az étrend-kiegészítők nem elegendőek ahhoz, hogy valaki egészséges maradjon és távoltartsa magától a betegségeket. Megfelelő, minden tápanyagot tartalmazó étrendre van szükség és olyan életmódbeli változtatásokra, amelyek elősegítik egészségünket – így például rendszeres testmozgásra. Forrás: https://napidoktor.hu/index.php