Befagyott váll szindróma

Vállmerevség, vagy befagyott váll akkor jön létre, ha a vállízület gyulladása miatt fájdalom és mozgáskorlátozottság alakul ki a váll és környéke területén.

Okok, előfordulás, kockázatok

A vállízületi kapszulán, vállövön belül csontok, inak, szalagok izmok kapcsolódnak egységbe. Ha ez a kapszulának is nevezett egység gyulladásba kerül, az ízület mozgathatósága korlátozottá válik.
Általában nincs különösen azonosítható ok, egyes tényezők növelik a kockázatot, pl.:

  • Nyakcsigolya-probléma, nyaki gerinc betegsége
  • Cukorbetegség
  • Vállsérülés
  • Műtét a vállöv területén
  • Nyitott szívműtét
  • Pajzsmirigy-problémák

Jellemző tünetek

  • A váll mozgáskorlátozottsága
  • Fájdalom
  • Merevség

Az ismert ok nélkül kezdődő befagyott váll-szindróma első tünete a fájdalom. A kar mozgatása jelentős fájdalommal jár. A mozgáskorlátozottság merevséghez vezet – ez további mozgás-beszűküléshez. Bizonyos idő elteltével már a kar fej fölé emelése, vagy a hátunk mögé nyúlás is szinte lehetetlenné válik.

Diagnosztika
Az orvos kikérdezi a tüneteket, és megvizsgálja a váll területét. Már attól felállítható a diagnózis, hogy a beteg képtelen karját, vállát megforgatni. Egy képalkotó vizsgálati felvétel megerősíti a diagnózist, pl. rtg, vagy MRI-kép. Itt láthatóvá válik, hogy áll-e fenn ízületi gyulladás, artritisz. A befagyott váll szindrómának nincsen elkülöníthető képalkotó diagnosztikus jele.

A befagyott váll kezelése
A fájdalom NSAID (nem szteroid gyulladásgátló) szerekkel, és szteroid tartalmú injekciókkal kezelhető. A szteroid injekció és a fizikoterápia csökkenti az ízület kötöttségét, javítja a beszűkült mozgást.

fajdalom_2

Néhány hét után már várható javulás, de probléma teljes egészében kb. 6-9 hónap után múlik el. A napi rendszeres fizikoterápia, gyógytorna végzése is fontos. Kezeletlenül a befagyott váll szindróma igen soká jön csak helyre, akár 2 év elteltével, és bizonyos mozgáskorlátozottság visszamaradása mellett. Egyes kockázatok, mint pl. a cukorbetegség, vagy a pajzsmirigy-problémák egyébként is kezelendőek.

Műtét csak akkor javasolt, ha a gyógyszeres és fizikoterápiás kezelés nem volt eredményes. A műtét artroszkóppal történik, érzéstelenítés mellett. A műtét a gyulladás miatt létrejövő heges szöveti részek eltávolításával újra lehetővé teszi mozgást. A műtét utáni fájdalomcsillapítás fontos, így a beteg részt tud venni a fizikoterápiában, gyógytornán.

Prognózis
Ahogy jeleztük fentebb 1 éven belül kezelés mellett helyreáll a vállízület működése. A fizikoterápia rendszeres végzése igen fontos szempont ebben a kérdésben.

Szövődmények

A merevség és fájdalom a terápia alatt is fennállhat!
Műtét alatt történő megerőltetés hatására a beteg kartörést szenvedhet

Mikor konzultájunk orvosunkkal?
Vállfájdalom, vállmerevség esetén, ha befagyott váll szindrómára gyanakszunk, keressük fel orvosunkat.

Megelőzés

Gyanú esetén mielőbb keressük meg kezelőorvosunkat. Ha a befagyott váll szindróma kezelése kellően korán megkezdődik, jobbak a gyógyulás, javulás esélyei. A társbetegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség) megfelelő kezelése is javítja az esélyeket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.