Asztma, amire nem minden gyógyszer hatásos!

Mivel az enyhe és a közepes asztmának az esetek felében más az oka, mint a súlyos betegségnek, az ebben szenvedőkre nem mindig hatásos a megszokott kezelés.

„Kezdjük megérteni, hogy más-más molekuláris folyamatok okolhatóak a különböző asztmás betegségekért” – mondta el Dr. John Favy, a Kaliforniai Egyetem Légúti Kutatóközpontjának igazgatója. Tanulmánya online jelent meg az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóirat pénteki számában.

Az asztmát gyulladás okozza, amely során a megduzzadt légutak körül összeszűkülnek az izmok, és ez okozza a köhögést, a zihálást és a nehézlégzést. A kezelések általában az úgynevezett eosinophil légúti gyulladás megfékezését célozzák, pedig az esetek közel felében nem is ez okozza a problémát.

Az eosinophil egy olyan fehérvérsejt, amely segít felvenni a harcot a gyulladások ellen. Ezért Favy és kutatócsoportja 955 önkéntes köpetének fehérvérsejt-tartalmát vizsgálta. Az alapul vett minták 47 százalékában nem volt kimutatható az eosinophil légúti gyulladás.

j7347u9t5

Ezután a résztvevőket két hétig kezelték gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, amely után megállapították, hogy a valóban eosinophil légúti gyulladásban szenvedők tünetei enyhültek, míg azokéi, akiknek nem ez volt a bajuk, nem változtak. A hörgőtágítónak (orvosi szóval bronchodilatatornak) nevezett szerek hatására azonban mindkét csoport tagjainak állapota javult.

„Kutatásunk alátámasztja azt az elméletet, miszerint több asztmatípus is létezik” – nyilatkozta Favy. Mivel azonban kísérletüket nem egyszerű a mindennapos klinikai gyakorlatba átültetni, most egy olyan módszeren dolgoznak, amely az orvosi rendelőkben is elvégezhető lenne.

Forrás: