AgyGyilkos internet!

Kaptad már azon magad, hogy tévézés közben telefonálsz, vagy olvasod az e-mailjeidet? Esetleg már ebbe a mondatba is belezavarodtál? Nem vagy egyedül.

Az internet nem csupán az életünket, hanem az agyunk működését is gyökeresen átformálta – állítja egy brit társadalomkutató, Sheila Keegan. Véleménye szerint a net olyannyira csökkenti a gondolkodásra és a koncentrálásra való képességet, hogy az hosszú távon agyi károsodást okozhat.

„Egyre több és több időt töltünk az internet előtt, amely hatására agyunk visszatér egy sekélyesebb gondolkodásmódra. Könnyebben zavarodunk össze, és szaggatottabbak lesznek a gondolataink, amely hatására nehezebben megy a koncentrálás. A probléma olyannyira elterjedt, hogy egyes kutatások szerint a világháló túlzásba vitt használata hosszú távon agyi károsodást okoz, ami elég félelmetes elképzelés.”

qi64m4wo

Dr. Keegan szerint még további kutatások szükségesek az internet hosszú távú hatásainak vizsgálatára, különösen a kisgyermekek esetében. Egy amerikai kísérletet említett, amely során az ötéves gyerekek napi hat órát töltöttek a képernyő előtt. A sok magányos óra a tévé vagy a számítógép előtt azt jelenti, hogy a kicsik ezen idő alatt nem voltak a társaikkal, ami pedig nélkülözhetetlen lenne a későbbi megfelelő társas viselkedésük szempontjából.

„Meg kell találni az egyensúlyt, ugyanis valóban sokat lehet tanulni az internet segítségével, ugyanakkor az emberi agy képlékeny. Nehéz megjósolni a hosszú távú hatásokat. Ez azonban olyan, mint a klímaváltozás: ne várjuk meg, amíg bekövetkezik!” – vélekedik a kutató.

A témában készült előadás a Sydneyben tartott Ausztrál Marketing- és Társadalomkutató Konferencián hangzott el.

Forrás: