A szem és a memória összefüggései

Nézzünk szembe az emlékezetünkkel! Egy kutatás, ami a cukorbetegség, a szemek és a memória közti összefüggéseket tárja fel.

Egy nemrég elvégzett amerikai kutatás eredményei azt mutatják, hogy még a legkisebb szemkárosodás is befolyásolja a retinában talál véredények állapotát, összefüggésbe hozva az érrendszeri problémák kialakulásával, mely ugyancsak kapcsolatban áll a memóriazavarok megjelenésével. A témát több korábbi tanulmány boncolgatta, nemre, korra eltérő csoportokban, azonban az eredmények – bár egyelőre nem tekinthetőek relevánsnak – mégis hasonló kapcsolatokat ábrázolnak.

ishihara2

A szem és az agy

A szem állapotának károsodása és ezzel együtt a látás romlása gyakori probléma a cukorbetegeknél, mely a kezeletlen diabétesz esetében vakságot is okozhat. A cukorbetegség és a magas vérnyomás közti kapcsolatokat már jóval korábban felfedezték, viszont ezidáig mindezt nem hozták összefüggésbe az emberi emlékezőképességgel.

A kutatás

Az Egyesült Államok területen végzett kutatás 10 éves időtartama alatt 500 középkorú és idős nőt vizsgáltak mindhárom szempontra kiterjedően. Annak ellenére, hogy a kutatás eredményei nem tekinthetőek egyértelműnek, a memória és a cukorbetegség közötti kapcsolatra létezésére rávilágít. Hasonló jellegű tanulmány jelent meg, szintén a tengerentúlon végzett kutatás alapján, ahol kamaszokat vizsgáltak a szem állapotát befolyásoló cukorbetegség és az agy károsodása, illetve a gondolkodás romlása szempontjából. Az egészséges kontrollcsoport és a cukorbeteg gyerekek eltérő eredményei szintén megerősítik a kapcsolatot, azonban döntő erejűnek továbbra sem tekinthetőek.

fajdalom31

További tanulmányok

A kérdéskört vizsgáló valamennyi tudományos írás jelzi, hogy a szem és a memória között megfigyelhető kapcsolat ellenére a pontos és bizonyítható erejű kijelentéseket további, részletesebb kutatásoknak kell megelőznie. Az eddigi eredmények sokkal inkább kiindulási alapnak tekinthetőek egy sokakat érintő probléma felvázolásában.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: