A piriformis szindróma – a körte a hibás

Sokan nem is gondolják, hogy a hosszú ideig ülő munkát végzőknek mitől vannak fájdalmai? Lumbágó, ülő idegzsába, isiász – mondják, „majd kigyógyulunk belőle”. De tényleg könnyű a gyógyulás? A sokszor elviselhetetlen fájdalomért a fenék két oldalában található körte alakú izom, a piriformis is felelős lehet. A panaszokat nem könnyű elkülöníteni a porckorongsérv, idegbecsípődés vagy isiász tüneteitől.

A piriformis szindróma tüneteinek hátterében az ülőideg nyomás alá kerülése áll. Ez az izom körte alakú, a „szára” a comb felé irányul, a farpofák alatt található, a keresztcsontot és a combcsontot köti össze, a csípő és a láb kifelé fordításában vesz részt. Ennek az izomnak a feszülése, görcse irritálhatja a közelében lévő ülőideget, ettől érezzük az isiászszerű fájdalmat, amely által zsibbadás, bizsergés is kialakul, főleg a fenékben, a combban, a vádliban és a lábfejben.

Fotó: 123rf.com

A piriformis izom feszülésének több oka lehet, mint pl. tartós ülőmunka, rossz testtartás, egyoldalú mozgás, mozgáshiány, mozgásszervi betegségek, krónikus gyulladás, kismedencei elváltozások, az izom sérülése miatt vérzés. Ezekben az esetekben a piriformis izom reflexesen összehúzódik, merevvé válik. Az általában tompa fájdalom erős is lehet: a fartájon és a farokcsont vagy a keresztcsont területén érzett bizsergő fájdalom, a fenékből kiinduló zsibbadás, a comb hátsó részén érzékelés csökkenés, az alsó végtagba kisugárzó, isiászhoz hasonló fájdalom, előre hajláskor, emeléskor és üléskor érzett fájdalom. A beteg sokszor úgy érzi, hogy jobb, ha áll, mintha ül.

A fájdalmakra jó hatású lehet az izom jegelése és fizikoterápia alkalmazása: ultrahang, mikroáram, izmot nyújtó, erősító gyakorlatok, un. piriformis torna. Néhány ilyen:

Piriformis nyújtás: Feküdjünk a hátunkra. Az egyik térdet húzzuk fel, a másik lábat tegyük keresztbe rajta, a talp maradjon a talajon. Fogjuk meg a térdet és lassan húzzuk az ellentétes oldali váll felé, tartsuk így néhány másodpercig. Ismételjük mindkét oldalon, csak óvatosan növeljük a kitartás időtartamát.

Erősítő gyakorlat 1: Feküdjünk az oldalunkra. Húzzuk fel a térdet annyira, hogy a csípő és a térd-lábszár 60 fokos szöget zárjon be. Emeljük meg a felül levő térdet, tartsuk ki néhány másodpercig, majd engedjük vissza. Figyeljünk arra, hogy a bokák mindvégig egymáson legyenek, ne nyíljanak szét és ne is emeljük meg. Ismételjük a gyakorlatot mindkét oldalon.

Erősítő gyakorlat 2: Ereszkedjünk négykézlábra, emeljük oldalirányba az egyik térdet, tartsuk ki néhány másodpercig, majd engedjük vissza a talajra. Ismételjük mindkét oldalon, és minden alkalommal növeljük a kitartás idejét.

Az otthoni gyógyuláshoz és a fájdalom csökkentéséhez mindenképpen kérjük ki a szakorvos véleményét.

Ha a kezelések nem csökkentik a fájdalmat, idegsebészeti beavatkozásra van szükség, a végső megoldás pedig az adott ideg sebészi úton történő gyógyítása lehet.

Ezúton is köszönetet mondunk Dr. Budai András sebésznek a szakértői munkájáért.

Szerző: Szigethy Emma

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.