Fájdalom a sarok és a lábfej táján? – Top 10 tipp a plantáris fasciitis ellen – 1. rész

Krónikus fájdalom jelentkezik időről-időre a lábfej és a sarok tájékán? Valószínűleg plantáris fasciitis-től szenvedünk. Kinél alakulhat ki ez a probléma és milyen kezelés segíthet rajta?

Bár elsőre gyulladásnak tűnhet, a sarok és a lábfej tájékán érezhető, krónikus fájdalom plantáris fasciitis-re utal. A panaszok degeneratív problémával függnek össze, amely a lábujjakat a sarokcsonttal összekötő szövetet érinti.

A plantáris fasciitis futókkal fordul elő gyakran, illetve olyan embereknél, akiknek lapos a talpuk, de magas a láb íve, túlsúlyosak vagy sokat állnak napközben. A plantáris fasciitis kialakulását követően akár 6-12 hónapba is telhet, míg a láb visszanyeri korábbi állapotát.

lábak

Milyen kezelés lehetséges ellene?

1. Pihentetés: fontos, hogy ne terheljük a lábat, amíg a gyulladás el nem múlik. Tehát ne nagyon helyezzünk rá súlyt.

2. Jegelés: ez az egyszerű módszer plantáris fasciitis esetén is segít a kezelésben, enyhítve a gyulladást.

Készíthetünk jéggel pakolást, vagy törölközőt csavarhatunk a láb köré, amelyre előzőleg jéggel töltött műanyag zacskót helyeztünk. Fagyasztott borsós vagy kukoricás csomagolást ugyancsak tehetünk a láb köré. Naponta 3-4 alkalommal borogassuk a fenti módszerekkel a lábat, 15-20 percen át. Másik lehetőség a kezelésre, hogy megtöltünk egy papírpoharat vízzel és lefagyasztjuk, majd 5-10 percen át dörzsöljük vele a sarkat. A jeget közvetlenül sose helyezzük a sarokra.

3. Fájdalomcsillapítók: a plantáris fasciitis ellen természetesen hatékony kezelés a fájdalomcsillapítók alkalmazása is. A nem szteroid gyulladáscsökkentők javíthatják a közérzetet és segíthetnek a gyulladás mérsékelésében.

4. Nyújtás és egyéb gyakorlatok: segíthet, ha nyújtjuk a vádlit, az Achilles-ínt és a lábfej alját. Végezzünk olyan gyakorlatokat, amelyek erősítik az alsó láb és a talp izmait. Ez segíthet stabilizálni a bokát, enyhíteni a fájdalmat és megakadályozni, hogy a plantáris fasciitis visszatérjen.

torna, mozgás, pilates, nyújtás

Fotó: 123rf.com

5. Atlétikai szalag: a sportolóknak készült szalag megtámasztja a lábat és megakadályozza a plantáris fasciitis-t csak súlyosbító elmozdítást.

6. Használjunk cipőbetétet: a talpbetét vagy ortopédiai ívtámasz extra párnázottságot és további támasztást biztosít a lábnak. Vény nélkül is beszerezhető vagy megrendelhető. Választás során érdemes ügyelni arra, hogy a szilárdabb a jobb, s nagyon lényeges, hogy megfelelő legyen az ívtámasz.

Olvasd el ezt is!

Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.