A májfájdalom top 10 oka és helye

A máj lényegében a szervezet feldolgozó üzeme, több mint ötszáz feladattal. Így hát a májfájdalom is számos okból jelentkezhet – betegségektől kezdve az epekövességig. Lássuk, melyek ezek.

Májunk egy futballlabda méretű szerv a bordák alatt. A szervezet „feldolgozó üzemeként” működik, s több mint 500 feladata van. Ezek közé tartozik a vékonybélből származó élelmiszerek átalakítása, olyan anyagokká, amelyek segítik a zsírok felszívódását, a betegségek leküzdését, az energia felhalmozását, valamint a vér szűrését és tisztítását.

Annak ellenére azonban, hogy ez a legnagyobb szerv a testünkben, nehéz azonosítani, ha a fájdalom a májból ered. Könnyű összetéveszteni a gyomorpanaszokkal. Az októl függően a májfájdalom érződhet a has elülső közepén, a hátsó felén, de akár a vállakban is – számol be a Webmd.com.

A máj valójában nem rendelkezik fájdalomreceptorokkal. A fájdalom általában azért következik be, mert a körülötte lévő membrán betegség vagy sérülés miatt begyullad.

máj

Foto:pixabay.com

Milyen májfájdalom típusok vannak és mi ezeknek az oka?

1. Vírusos májgyulladás: a vírusos hepatitis a máj gyulladása. Mint talán ismerős, a három leggyakoribb típus a hepatitis A, B és C. Ezeket a betegségeket egymástól eltérő vírusok okozzák, amelyek megfertőzik a májat. Májfájdalom alakulhat ki a has jobb felső részén, ahol a szerv elhelyezkedik. A hepatitis egyéb jele a sötét színű vizelet, a bőr vagy a szemek sárgasága, a fáradtság, hányinger vagy hányás.

2. Alkoholos hepatitis: ez a hepatitis típus akkor jelentkezik, ha a túl sok alkohol túlterheli és begyullasztja a májat. Az alkoholos hepatitis okozta fájdalom érzékennyé teheti a hasat. Valószínű, hogy a beteg lefogy, elveszíti az étvágyát, hányinger gyötri, enyhe láza lesz, fáradtnak és gyengének érzi magát.

3. Zsírmáj betegség: a túlsúly, a cukorbetegség vagy a magas koleszterintartalmú étrend hatására túl sok zsír gyűlhet fel a májban. Idővel ez sebeket okozhat és megakadályozhatja, hogy e fontos szervünk elvégezze a munkáját. A zsírmáj általában nem vált ki tüneteket. Fáradtak lehetünk azonban, vagy állandó tompa májfájdalom jelentkezik a has jobb felső részén vagy akár a teljes hasban. 

4. Fitz-Hugh-Curtis szindróma: ez a szindróma egy ritka állapot nőknél, amely hirtelen, súlyos májfájdalommal jár a has jobb felső részén, de átterjedhet a karokra és a vállakra is. Bakteriális fertőzésről van szó, amely gyulladást okoz a máj körüli szövetekben (orvosi neve perihepatitis), s mindez hatással lehet a gyomor nyálkahártyájára. Láz, hidegrázás, fejfájás és rosszullét kísérheti, a beteget rosszullét gyötri.

5. Májtályog vagy ciszta: egy bakteriális, gombás vagy parazita fertőzés tályogot vagy gennyzsebeket képezhet a májban. Ilyenkor a has jobb felső része érzékeny lehet. Az orvosunk megnagyobbodott májat érzékelhet. Általában láz és hidegrázás kíséri az állapotot. A ciszták ugyancsak „folyadékzsebek”, de ezek általában nem fertőzöttek. Ha a méretük nagyobb, kellemetlenséget érezhetünk, telt érzésünk lehet a hasban. A ciszták néha vérezhetnek, mely miatt hirtelen, súlyos májfájdalom jelentkezhet a has jobb felső felében és vállakban.

6. Budd-Chiari szindróma: a Budd-Chiari-szindróma ritka rendellenesség, melynek oka a vénák beszűkülése – ez teszi lehetővé a vér és a folyadék kiáramlását a májból. Vérrögök, valamint a máj duzzanata is kiválthatja. A szindróma miatt a has jobb felső része fájhat.

Foto:123rf.com

7. Portális vénás trombózis: a portális véna az az ér, amely a belekből szállít vért a májba. Amennyiben egy vérrög elzárja a vénát, hirtelen fájdalmat érezhetünk a has jobb felső részén, a májból eredően.  A has duzzadhat és láz is jelentkezhet.

8. Májsérülés: a méretéből adódóan a máj balesetek, esések és egyéb sérülések következtében is sérülhet. Ha vérzik, általában fájdalmat és érzékenységet érezhetünk a hasban és a jobb vállban. A vérveszteség miatt a sokk jelei is kialakulhatnak.

9. Májrák: sajnos, a májdaganat nem okoz fájdalmat, míg a betegség előrehaladott szakaszba nem lép. Amint tüneteket produkál, a májfájdalom bárhol megjelenhet a hastól a vállig. Az orvos csomót érzékelhet, ha megnyomja a has jobb oldalát. A májrákos beteg fogyhat, viszketés gyötörheti, besárgulhat a bőre vagy a szeme, megduzzadhat a gyomra és rosszullét kínozhatja.

10. Epekövesség: az epehólyag közvetlenül a máj alatt helyezkedik el. Vagyis, amennyiben az epekövek okoznak fájdalmat, azt könnyen tulajdoníthatjuk májból eredőnek. Az epekövek emésztőnedvek, amelyek rögökké szilárdulnak. Epekövesség esetén hirtelen fájdalmaink lehetnek, ám gyorsan súlyosbodnak. Az epekőfájdalom a has felső részének közepén vagy jobb oldalán, a lapockák között vagy a jobb vállban alakulhat ki.

Mikor fontos orvost hívni?

Ha a májfájdalom gyorsan jelentkezik, túlságosan fáj, hosszú ideig tart a panasz vagy nem tudjuk folytatni szokásos tevékenységeinket, kivizsgálásra van szükség.

Azonnali orvosi segítség kell akkor is, ha sárgaság, láz, hidegrázás, hányinger vagy hányás jelentkezik.

Olvasd el ezt is!

Súlyos májbetegség alakulhat ki long-COVID-ban

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.