A fül kidugítása – milyen módszerek javasoltak?

Természetes trükköktől az orvosi beavatkozásig

Életünk folyamán többször előfordulhat, hogy fülünk eldugul, s vagy otthoni, természetes módszerekkel, vagy orvosi segítséggel a fül kidugítása megoldandó feladattá válik. Kérdés, hogyan?

Kivel ne fordult volna már elő, hogy bedugult a füle? Életünk során ez többször is előfordulhat, a testen kívüli vagy belüli okból. Ha eldugul a fül, az mindenképp érinti a hallást, de fájdalmat és kellemetlenséget is okozhat. A gyerekeknél gyakoribb ez a probléma, megfázásból vagy szinusz fertőzésből adódóan.

Milyen okai lehetnek a fül eldugulásának? Elsősorban a felgyülemlett fülzsír dugíthatja el, a blokkolódott Eustach-csövek, szinusz fertőzések, megfázás, allergia, magaslat, ún. akusztikus neuroma avagy jóindulatú tumor a fülben.

1.Fülzsír

A fülzsír határt képez a fül nyílása és a belső fül érzékeny rendszere között, meggátolja, hogy idegen tárgy a fülbe jusson. Azonban a mirigyek, melyek a termelődéséért felelősek, olykor túl sokat állítanak elő s ez megszilárdulhat, majd a fül eldugulását eredményezi. Tünete a fülcsengés, fülfájás, szédülés.

Természetes megoldások:

 • Fülcseppek
  Fülcseppek alkalmazhatók a fülzsír lágyítására, amelyek megoldják, hogy biztonságosan távozzon a fülből a zsír; alkalmas az ásványi olaj, babaolaj, karbamid-peroxid, hidrogén-peroxid, glicerin is. Léteznek viszont vény nélküli cseppek is, melyek jók a fül kidugítása céljából.
 • Fülirrigáció
  Szintén otthon alkalmazható módszer, de csak nem műtött és nem sérült fül esetén. Fontos, hogy minden utasítást pontosan tartsunk be. Kerüljük a pamut vattapamacsot vagy eszközt. A pamutvatta ugyanis dugulást okozhat és mélyebbre tolja a fülzsírt.

A gyertyázást sem javasolják a kutatók, bár bevett népi szokás. Ennek során az ember egy másik végén meggyújtott, hosszú méhviasz gyertyát állít a füljáratába, oldalt fekvő pozícióban. A hő vákuum-hatást képez és hozzáragasztja a gyertyához a fülzsírt. Ám fennáll a veszélye annak, hogy megégetjük magunkat, perforációt okozunk vagy fülcsatorna-elzáródást.

2.Allergia, fertőzés

Ha allergia vagy fertőzés miatt történt a fül eldugulása, a tünetek a következők: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, torokfájás, láz és fertőzések. Ilyen esetben mielőbb javasolt a fül kidugítása, mert fülfertőzés alakulhat ki és további orvosi kezelésre szorulhatunk.

Mi segíthet?

 • Gőz: a gőz segíthet a fül kidugításában, ha annak oka fertőzés vagy allergia – oka, hogy a szinuszok a füllel közvetlen összeköttetésben vannak.
  A gőz alkalmazásához forraljunk vizet edényben, majd amikor forr, vegyük le és hajoljunk fölé egy törölközővel befedve fejünket. Ne engedjünk be levegőt, a gőzből lélegezzünk mélyeket. Vehetünk forró zuhanyt is, amely gőzt képez és hasonló hatása van.
 • Ásványi olajok, illóolajok használata: számos olajnak antibiotikus, antiszeptikus, gyulladásellenes hatása van, ezért javasoltak nyálkahártya-tisztítás, gyulladáscsökkentés céljából, vagy fertőzés kezeléséhez.
  A teafaolaj, az eukaliptusz olaj, borsmenta olaj segíthet: gőzként kell belélegezni őket, vagy helyezzük közvetlenül az orr közelébe, hogy az illatot belélegezhessük.
 • Meleg borogatás: ennek alkalmazása az orrjáratok kitisztítására alkalmas, megszabadít a váladéktól és annak mennyiségét a fülben is csökkenti.
  A borogatáshoz folyassunk forró vizet egy kis törölközőre, s ha kellően átázott, csavarjuk ki, majd tartsuk a fülünkön 5-10 percig.
 • Sós víz gargalizálása: ez a természetes módszer segíthet csökkenteni a váladékot az orrban és a fülekben. Csupán sót kell adni egy kis vízhez és gargalizálni vele pár másodpercig, mielőtt kiköpjük.

3.Magaslat miatt kialakuló fül eldugulás

Ilyenkor segíthet, ha nyelünk, ásítunk, rágunk valamit, gyengéden orrot fújunk.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben egyik természetes módszer sem segít a fül kidugítása céljából, érdemes felkeresni egy orvost. Különösen, ha a fül eldugulása mellett láz, fülfájdalom, hallásvesztés jelentkezik. A fül eldugulása olykor ún. akusztikus neuroma eredménye is lehet: egy jóindulatú tumor nő a fülben, amely nyomást gyakorol rá és bezárja a fülben levő járatokat. Ezt a tumort műtéttel lehet eltávolítani.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Thurzó Gábor

  A Fülirrigálás nincs kifejtve!

  De leírom, ez a legjobb , amit szakrendelésen is csináltak nekem!

  Ott nagy fecskendővel( tű nélkülivel!!) fújtak langyos vizet a fülembe és 5 perc alatt kijött minden, de ezért kár bemenni , vagy venni fecskendőt. Elég egy fél literes flakon víz és a kupakot kifúrogatni késheggyel bors méretűre és közepes vagy esetleg nagy lendülettel belefújni a vizet a fülbe, a legjobb a dugult füllel felfele nézve csinálni és a löket után hirtelen lefordítani, hogy kifojjon minden.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.