Hopi fülgyertya vákuummal

Mi is az a fülgyertya és hogyan működik pontosan? Okozhat problémákat vagy bárki használhatja? A kérdésekre Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész válaszolt a Csak csajok műsorában.

A fülgyertya segítségével bizonyos gondokat meg lehet oldani a fülünkben, de nem minden fülbetegségre ajánlott a használata. Dr. Neuwirth Tamás fül-orr-gégész segített eligazodni a fülgyertya használatában.

Soma már húsz éve használja a fülgyertyát, hiszen a népi gyógyászatban már több száz éve bevett szokás. Nem újkeletű praktikáról van tehát szó. Soma egész családja fél évente meg szokta csinálni a „gyertyázást”.

Honnan származik

„A fülgyertyát a hopi indiánok találták ki, vették észre jótékony hatását. Fakéregből és levelekből készítették.” – magyarázza Neuwirth doktor – „Ez a gyertya csak formájában gyertya alakú.” A hengeres, üreges viaszt a fülbe kell helyezni majd meggyújtani. „Nyilván segítséggel kell csinálni, mert magának senki nem tudja meggyújtani. A hamut, ami elszáll róla a gyertya végén lévő kis szövet tartja meg.”

Hatás, ellenhatás

Jótékony hatása van, de nagyon fontos, hogy bizonyos fülbetegségeknél nem ajánlott a használata. Különbség van a középfül és a hangjárat gyulladás között. Hatása abban rejlik, hogy a meleg, amit okoz segít leküzdeni a kellemetlenségeket. Viszont a hangjárat gyulladásra kifejezetten ártalmas.

Az sem mindegy, hogyan használjuk, mert árthatunk is vele. Megeshet, hogy a túl nagy hő hatására megéghet a fülünk, a lehullott pernye is bekerülhet a hallójáratba. Mivel nyílt lángot használunk nagyon oda kell figyelni, hogy semmi, sem a rajtunk lévő ruha, sem a hajunk ne kapjon lángra.

Kúrának is jó?

Amikor a gyertyát a fülbe helyezzük vákuumhatás képződik a hő hatására. Ekkor szívja ki a káros anyagokat a fülből. Heti, havi 1 alkalommal ajánlott elvégezni, de változó időközönként is alkalmazható. 3-10 alkalom számít egy kúrának.

Mindkét fülre meg kell csinálni a kúrát, ami nem túl hosszadalmas folyamat, hiszen 15 perc alatt leég a gyertya. Amikor szétnyitjuk a gyertyát a benne lévő váladék színéből következtethetünk a probléma fokára. Krónikus probléma esetén sötétbarna, fehér por esetében régi problémáról van szó, az aranysárga szín a normális.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.