15 szál cigi elég a tüdőrák kialakulásához

Nemrég kutatók kimutatták, hogy a tüdőrák kockázatát már 15 cigaretta elszívása is jelentősen megemelheti.

A kutatás kiderítette, hogy átlagosan minden 15 cigaretta elszívása után alakul ki egy olyan mutáció a tüdő szöveteiben, amely akár daganat kialakulásához is vezethet. Az eredmények alapján akár új generációs gyógyszerek is kifejleszthetőek lesznek, amelyek célzottan ezeket a mutációkat fogják tudni megelőzni.

A génmódosulásokat a cigarettafüstben megtalálható méreganyagok okozzák, majd idővel ezek a mutációk újabbakat generálnak.3248A szakértők most egy új DNS szekvenálási eljárást, az úgynevezett MPS-t (Massive Parallel Sequencing) alkalmazták arra, hogy egy tumor sejt teljes géntérképét elkészítsék, és azt találták, hogy a rákos sejt több mint 23 ezer mutációt halmozott fel.

?A mutációk, amelyeket találtunk túlnyomó többségükben olyan típusúak voltak, amelyeket a dohányfüst ?halálos-koktélja? okozott. Ha átlagolunk, akkor kiszámítható, hogy minden 15 szál cigaretta kivált egy-egy mutációt.? ? nyilatkozta Peter Campbell, a cambridge-i Wellcome Tust Sanger genetikai kutatóintézet munkatársa, a projekt vezetője az Independent című lapnak.117461Hasonló eljárást már alkalmaztak bőrrák esetében is, és ott is sikerült megállapítani, hogy a annak legfőbb okozója az ultraibolya sugárzás.

?Ezzel az új szekvenálási eljárással képesek vagyunk arra, hogy belenézzünk egy tumor múltjába, megnézzük, hogy mi váltotta azt ki, milyen behatások érték a sejtet, még sokkal az előtt, hogy a rák kialakult volna.? ? mondta Mike Stratton professzor, aki szintén a Sanger Intézet munkatársa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.