Összefüggés van a személyiségjegyek és a szívbetegségek között

A Semmelweis Egyetem orvosainak sikerült azonosítaniuk olyan személyiségjegyeket, amelyek összefüggésbe hozhatók a magas vérnyomással, illetve a koszorúér-betegséggel.

Maurovich-Horvát Pál, az egyetem docense megjegyezte: a kardiológusok már korábban kimutattak kapcsolatot a különböző személyiségjegyek és a betegségek rizikófaktorai között, de az egyetem kutatói a személyiségjegyek és a konkrét betegségek között is összefüggést találtak.

A kutatás eredményét felhasználva lehetőség nyílik a betegek mielőbbi azonosítására, ami kiemelten hasznos, mivel Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok között szerepelnek.

Foto:123rf.com

Kevésbé veszélyeztetettek az „örökmozgók”

Elmondta: a vizsgálat során kétszáz, CT-vizsgálatra előjegyzett beteggel vettek fel egy több mint ezer kérdésből álló, a személyiségvonások, temperamentumok és egyéb pszichometriai (olyan tudományterület, amely a pszichológiai és oktatási mérések elméleteivel és technikáival foglalkozik) adatok feltárására irányuló kérdőívet.

A kutatás eredménye szerint az átlagosnál kisebb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség az úgynevezett hipertím temperamentumtípusnál, akik „örökmozgók” és agilisebbek társaiknál – tette hozzá.

Foto:123rf.com

A megelőzésben is szerepe lehet

Nemcsik János családorvos, aki szintén részt vett a kutatásban, azt mondta, a betegek temperamentumtípusa nagyban befolyásolja a betegséghez való hozzáállásukat, de már a megelőzés szempontjából is meghatározó lehet. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy különböző temperamentumtípusoknak komoly kapcsolatuk van a dohányzás és alkoholfogyasztás vagy éppen a kóros elhízás kialakulásával – jegyezte meg.

A programban a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, az egyetem családorvosi tanszéke, valamint a pszichiátriai és pszichoterápiás klinika kutatócsoportjai dolgoznak együtt.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.