Miért ne keverjük össze a nappali és éjszakai krémet?

Mi a különbség a nappali és éjszakai arckrém között? Miért nem érdemes felcserélve használni őket?

Nagyanyáink, de még édesanyáink idejében sem igen létezett nappali arckrém, éjszakai meg aztán még annyira sem. Válogathattak abból, ami rendelkezésre állt, és nem volt hiányérzetük.

Ma pedig a szépségápolás elmaradhatatlan része, hogy reggel nappali krémmel indítjuk a napot, enélkül a smink sem kerülhet fel, este, lefekvés előtt pedig az éjszakára tervezett krémmel kenjük be arcunkat, nyakunkat, dekoltázsunkat – és sok esetben máris üdébbnek érezzük magunkat.

szepsegapolas%252857%2529

De mire is jó a nappali és az éjszakai arckrém?

A krémnek az a szerepe, hogy hosszabb távon megtartsa a nedvességet bőrünkben – mivel a bőr a párologtatással nemcsak nedvességet veszít, hanem egyéb, vízoldékony és védő anyagokat is. A nedvesség megtartásával a bőr külső rétege puhább marad. Nedvességmegkötő például a mandulatej, mandulaolaj, a jojoba, az avokádó, az aloe vera, a földimogyoró-olaj, a glicerin, a hyaluron sav, az alga kivonat.

A krémhasználattal sokkal kisebb az esélye, hogy a bőr berepedezzen – különösen télen fontos a védelem. A nappali és az éjszakai krém is teljesíti legfőbb „kötelességét”, azért van belőlük mégis kétféle, mert az éjszakaihoz egyéb hatóanyagokat is adnak.

A nappali krémeknek nemcsak kiszáradás ellen védő hatóanyagokat kell tartalmazniuk, hanem olyanokat is, melyek felveszik a harcot a napközben minket érő környezeti szennyeződések, mérgező anyagok ellen, elvárható tőlük, hogy biztosítsanak védelmet a nap ártalmas sugarai, az UV sugárzással szemben. A nappali krém vitaminban gazdag, mely a bőrtáplálást segíti, illetve antioxidánsokat is magában rejt.

kremekAzok a krémek azonban, amelyek éjszakára használatosak, elsősorban a bőr kiszáradását akadályozzák és regenerálódását segítik – ezekben olyan hatóanyagok vannak, melyek még érzékenyek is a fényre, mert ugyebár esti fénynél, illetve sötétben, alvás közben hatnak. Nagyobb mértékben kerülnek beléjük olyan hatóanyagok, mint például C-vitamin, alfa-hidroxi sav, retinol. Intenzíven hidratálnak a bőr bioritmusát követve.

Nem célszerű tehát megcserélni a nappalra és éjjelre szánt krémek használatát, mert úgy nem fogják kifejteni hatásukat, illetve nem használjuk ki eléggé azt. Annyit érdemes hozzátenni, hogy a száraz bőrűeknek javasolt elsősorban a nem láthatóan, de zsírosabb éjszakai krém, míg a normál és a zsíros bőrűeknek nincs is rá igazán szükségük.

Az sem lényeges, egy és ugyanazon gyártó termékét használjuk-e éjjelre és nappalra. Hogy milyen egy krém minősége, attól függ, hogyan állították össze a több, hatékony alapanyagból.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.