„Kétbalkéz”

A balkezesek az átlagosnál rosszabbul teljesítenek a kognitív képességeket vizsgáló feladatokon és az IQ-teszteken, állítja egy tanulmány.

A felfedezés cáfolni látszik azt a széles körben elterjedt véleményt, miszerint ezek az emberek tehetségesebbek, mint a többség. „Meglehetősen széles mintát vettünk alapul, kísérletei alanyainkat az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából és Ausztriából szereztük, így biztosra mondhatjuk, hogy a témát övező mítoszok nem állják meg a helyüket.” – mondta el Mike Nicholls, a Flinders Pszichológiai Egyetem munkatársa, aki maga is balkezes. „Minden esetben bevontunk néhány családtagot is a kutatásba, és a balkezesek legtöbbször rosszabbul teljesítettek, mint a testvéreik.”

Nicholls professzor, mielőtt a Flinders Egyetemre érkezett volna, 17 évig kutatta Melbourne-ben az agy működését. Elmondta, hogy a jobb- vagy balkezesség az agyi asszimetria eredménye. „A legtöbb állat esetében egyforma a két oldal működése, az emberi agy azonban felosztja a két oldal között a feladatokat.”

portrek_0138Edit

A professzor és kutatócsoportja most a térlátást vizsgálja, és azt, hogy a jobbkezes többség hogyan észleli a bal oldalán található tárgyakat. Az agy ugyanis hajlamos arra, hogy tevékenységeink során jobbra húzzon, legyen szó egy kerekesszék irányításáról, egy sétáról, vagy egy gól belövéséről.

„Az agy különbséget tesz a közeli és a távoli dolgok között. Amikor arra kértük a focistákat, hogy két pont között középre próbálják meg berúgni a labdát, legtöbben a célterület jobb oldalára lőttek.” -mondta el Nicholls, aki reméli, hogy a kutatási eredményeket az agyi károsodást elszenvedettek gyógykezelésében is fel tudják majd használni.

Forrás: