Káros az egészségére a nárcizmus

Nemcsak egy kapcsolatot tehet tönkre, ha a férfi túlságosan sokra tartja magát, a nárcisztikus vonások akár az illető egészségét is károsíthatják.

Az önimádat többnyire nem tartozik a szimpatikus emberi vonások közé. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez a tulajdonság nem csak az egyén környezete számára lehet negatív, hanem a saját egészségére is. Egy, a PLoS One folyóiratban közzétett új kutatásból ugyanis kiderült, a nárcizmus növelheti a stressz szintjét.

Biztos veled is megtörtént már, hogy valaki jelenlétében egész egyszerűen kellemetlenül érzi magát. Lehúzza, elkedvetleníti, akár nyíltan meg is alázza az illető – bár sokszor meg sem tudjuk fogalmazni, mi lehet ennek a valódi oka.

Így szabadulj a környezetedben élő pszichopatától!

A Michigan és a Virginia Egyetem kutatásába összesen 106 egyetemi hallgatót vontak be, akikkel egy 40 kérdésből álló tesztet töltettek ki. A tudósok emellett a diákoktól nyálmintát is vettek, hogy kimutassák a kortizolszintjüket.

Az eredményekből kiderült, hogy azok a férfiak, akik magas pontszámot értek el a két destruktív nárcisztikus vonást mérő skálán, (hősiesség és a jogosultság) azok lényegesen magasabb kortizolszinttel (stresszhormon-szinttel) is rendelkeztek. A kortizol hormon emelkedett értéke pedig magas vérnyomáshoz és szívproblémákhoz is vezethet, vagyis hosszútávon rossz hatással van az egészségre.

Foto:123rf.com

Érdekes azonban, hogy a nárcisztikus nők esetében nem lehetett megfigyelni ezt az összefüggést. Sara Konrath, a kutatás vezetője szerint az eredmények rávilágítottak arra, hogy a nárcizmus nem csak a kapcsolatokra van romboló hatással, hanem az egyén egészségére is.

A kutató azt is elmondta, hogy a jövőbeli kutatások ezért erre a kérdésre fognak irányulni, vagyis, hogy kiderítsék, a nők vajon a férfiakkal ellentétben miért nem reagálnak fizikailag is a nárcizmusra. Az önimádat személyiségjegyei egyébként mindkét nem esetében növekedést mutattak az elmúlt években. A szakértők ezt a manapság divatos nevelési irányzattal magyarázzák, ami gyerekek önbecsülését próbálja erősíteni, és kevesebb kritikát fogalmaz meg velük szemben.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.