Karikák, petyhüdt bőr: tegyél ellene!

Az ifjúkori átbulizott éjszakák szinte kötelező tartozéka a másnap reggel felbukkanó táskás szem, de ha már buli nélkül is duzzadt az a terület, ideje akcióba lépni!

Szinte mindenki találkozott már a táskás szemek problémájával, amikor egy-egy elhúzódó éjszakázás után ébredéskor duzzadt, felpüffedt szemek rettenetes látványa fogad a tükörben.

Már ha egyáltalán látunk valamit az éjszaka alatt alattomosan ide szivárgott folyadéktól. Ez természetes jelenség, ám ha nem tudod rövid időn belül eltüntetni vagy már éjszakázás sem kell a megjelenéséhez, ideje cselekedni!

A táskás szemek okozója a szemkörnyéki szövetekbe vándorló folyadék és zsírszövet. A folyadékot könnyen el lehet tüntetni, elég hozzá némi hideg vizes (sosem jeges, az a szemednek nem tesz jót!) borogatás, no meg egy kiadós alvás, a zsír viszont – némi képzavarral élve – keményebb tészta.

Jó, ha tudod, hogy ha a probléma tartós és makacsul ellenáll minden praktikának, akkor mielőbb érdemes orvosnak is megmutatni, ez ugyanis valamilyen betegségre figyelmeztet. Persze a szakemberek szerint a kor előrehaladtával amúgy is természetes a szemek feszességének elvesztése, de nem mindegy, hogy mikor jön el ez az időszak és az sem, hogy mennyire rohamos tempóban romlik a helyzet.

Felpüffedhet a szem környéke például vízvisszatartási problémák miatt, ami vagy a túl sok fogyasztására, vagy akár már kialakult vesebetegségre utalhat. Okozhatja túl kevés folyadék fogyasztása is, mint ahogy nem kizárt a pajzsmirigy rendellenes működése sem vagy autoimmun-betegség. Utóbbi valójában támadást indít a szemizmok ellen, ahol így gyulladás alakul ki és ez okozza a duzzanatot. Ha emellett még bőrpír, fájdalom is jelentkezik, vagy viszket a terület, esetleg másutt is felfedezel felvizesedett, ödémás duzzadásokat, akkor tényleg nem elég néhány kozmetikai trükk.

Ha azonban tényleg csak alkalmi problémáról van szó, vagy szeretnéd megelőzni az idő előtti táskásodást, a következő praktikákat érdemes bevetned.

Fogyassz elegendő folyadékot, nem csak azokon a napokon, amikor kirúgsz a hámból, hanem váljon rendszeres szokásoddá. Ügyelj a megfelelő alvásmennyiségre, ez egy felnőtt embernél napi 7-8 óra nyugodt alvást jelent, és ilyenkor az sem baj, ha egy kisebbfajta párnával megemeled a fejed, mert párna nélkül a gravitáció a szembe vezeti a nem kívánt folyadékot.

Ha pedig mégsem sikerült megelőzni a bajt, utólag nemcsak a hideg vizes, hanem a hársfateás borogatás is nyugtatja a szöveteket. A duzzanat csökkentésére emellett kiváló a petrezselyemből készített borogatás, olcsóbb és egyszerűbb, mint bármely kozmetikai csodaszer.

A szem a lélek tükre, szokták mondani. Ugye a te lelked sem egy feneketlen bőrönd?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.