Hajlamosak vagyunk a fogszuvasodásra?
Íme, néhány kevésbé ismert tipp a
megelőzésre!

Hazánk lakosságának jelentős része szenved fogszuvasodástól. Ez nem mindig annak köszönhető, hogy nem megfelelő a szájhigiénia, hanem bizony sokszor a helytelen életmód is közrejátszik. Mit tegyünk, ha annak ellenére is romlik a fogunk, amikor tényleg vigyázunk rá? Biztos, hogy mindent megpróbáltunk? Az alábbiakban bemutatunk néhány alig ismert okot.

Szponzorált tartalom

A kalcium nem szívódik csak úgy fel

Marokszámra szedjük a kalciumot, mégis tovább romlik a fogunk állapota? A probléma általában a nem megfelelő szedésben keresendő. Ugyanis a kalcium nem szívódik fel megfelelően, ha kevés a D-vitamin mennyisége. Az is általános probléma, hogy nem mozgunk eleget. Már pedig a kalcium felszívódásának másik fontos tényezője, ha a test érzi, hogy a csontjai használva is vannak. Talán ezt így lehetne a legjobban megfogalmazni. Ha nem végzünk aktív mozgást, akkor a testünk kevesebb kalciumot vesz fel.

fog, fogstuvasodás

Túl puha ételek

Bizony, a fogak egészségének másik kevésbé ismert alapköve az, ha valóban arra is használjuk, amire való. Vagyis rágunk vele. Ezzel segítjük a kalcium beépülését, valamint a megfelelő nyáltermelést, ami elengedhetetlen a szájhigiénia fenntartásához. Hiszen ha nem cserélődik eleget a nyál, akkor a baktériumok is felszaporodnak. A rágás ráadásul ebben az esetben valóban azt jelenti, hogy nem csak puha, szétfőzött ételeket eszünk. A fogaknak keményebb rágnivalóra van szüksége ahhoz, hogy a szervezet erősítse azokat. A test ugyanis úgy működik, hogy amit nem használunk eléggé, abba nem is fektet eleget. Vagyis ha kizárólag puha ételeket eszünk, akkor nem fog energiát fektetni abba, hogy foglalkozzon a fogak állapotával.

Gyakori gyomorégés

Ha sokat szenvedünk a gyomrunkkal, netán folyamatosan refluxunk van, az bizony a fogunk állapotára is kihatással lehet. A gyomorsavnak még a kipárolgása is károsíthatja a fogzománcot anélkül, hogy ezt észrevennénk. Ebben az esetben hiába a teljes a fogápolás, a fogselyem vagy a szájzuhany használata akkor sem fog javítani ezen, ha tényleg mindent bevetünk. A gyakori gyomorégést gyökerestől kell megoldani. Mi okozhat gyomorégést? A túl sok és erős kávé, a sok dohányzás, az ételallergia, na meg a stressz is. Zárjuk ki mindegyik lehetőségét és mindenképp szüntessük meg végleg a panaszt, különben a fogunk állapotán még a legjobb fogorvos sem tud majd segíteni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.