Ezet tegyük, ha szorongásos rohamunk van

A szorongás sokféle formában mutatkozhat az enyhébb testi tünetektől kezdve a bénító félelemig. Ha mi is azok közé tartozunk, akiknek az életét szorongásos rohamok nehezítik, érdemes ismernünk néhány trükköt, amellyel enyhíthetjük a nehéz érzeteket.

depresszió, szorongás

Foto:pixabay.com

Sokan küzdenek a szorongás valamilyen fajtájával: generalizált szorongással, szociális szorongással, illetve poszttraumás stresszel, mely többek között olyan testi tünetekkel járhat, mint a gyomorremegés, izzadás vagy hidegrázás, szívszorítás.

A súlyosabb esetekben mindenképp kérjük szakember segítségét, az enyhébb esetekben segíthetnek a következő ötletek.

 

Lélegezzünk

Akinek volt már szorongásrohama, tudja, hogy milyen nehéz ilyenkor mélyeket lélegezni és a légzésre figyelni, mégis ez az egyik legfontosabb teendő. Meg kell találnunk a módját, hogy vissza tudjunk térni az egyenletes légzéshez. Ehhez talán keresnünk kell egy csendes helyet, ahol leülhetünk, és megfigyelhetjük a légzésünket: a lélegzetvételek hangját, és azt, ahogyan a tüdőnk megtelik levegővel, majd kiürül. Ez segít abban, hogy újra visszanyerjük a lélekjelenlétünket.

Foto:123rf.com

Engedjük el a dolgokat

A szorongás gyakran abból adódik, hogy úgy érezzük, nem tudjuk eléggé a kezünkben tartani az irányítást. Néha viszont az a leghasznosabb, ha nem bosszankodunk amiatt, hogy nem alakul minden a tervek szerint. Nem kell emberfeletti küzdelmekbe bocsátkoznunk, húzzuk ki a teendők közül azt, ami elbírja a halasztást. Nem kell mindig maximalistának lennünk.

víz, folyadék

Fotó: 123rf.com

Igyunk vizet

A vízivás szintén segít a szorongásoldásban. Amikor dehidratálttá válunk, emelkedik a testünkben a hisztaminszint. A magasabb hisztaminszint növeli az adrenaliszintet, ami növelheti a szorongást. A dehidratáltság ugyanakkor magasabb tejsavkoncentrációhoz vezet a véráramban és az agyban, ami hiperventillációhoz vezet. Érdemes tehát figyelnünk arra, hogy eleget igyunk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.