Ezek a gyermeki szorongás tünetei

Szülőként, felnőttként érzékeljük, ha gyermekünkkel nem stimmel valami, ám nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mi minden másban nyilvánulhat meg a szorongása. Ezeket a jeleket próbálta meg összegyűjteni a csalad.hu.

Alvási problémák

A szorongás és az alvási problémák kicsit a tyúk és a tojás esetére emlékeztetnek, azaz nehéz megállapítani, melyik volt előbb. A kutatások szerint a szorongás alvási problémákhoz vezet, a rossz alvás viszont szorongáshoz. Gyermekeknél mindez fokozottan igaz.

Düh

A düh és a szorongás közötti kapcsolattal viszonylag keveset foglalkozott eddig a tudomány, pedig a kapcsolat (és ehhez akár elég magunkból kiindulni) elég logikusnak tűnik.

Foto:123rf.com

Szorongásról akkor beszélünk, amikor vagy túlbecsüljük a minket fenyegető veszélyt, vagy alábecsüljük a képességünket annak kezelésére. A gyermekek esetében (is) a túlzott és krónikus aggódás szorongáshoz, az pedig frusztrációhoz és dühhöz vezet.

Ráadásul mind a szorongást, mind a dühöt az agynak ugyanaz a része aktiválja és hasonló fizikai jelei vannak (gyors légzés, erős szívdobogás, stb.).

Dac

Kevés frusztrálóbb dolog van egy szorongó gyermek számára, mint ha azt érzi, hogy nincs semmilyen befolyása a saját életére. A biztonság és a megnyugvás érdekében ilyenkor gyakran úgy érzik, vissza kell szerezniük a kontrollt, amit néha egészen váratlan megoldásokkal tesznek meg. És már kész is a dac.

Kiborulás

Amikor egy látszólag nyugodt gyermek egyik pillanatról a másikra teljesen kiborul, akkor jó esélyünk van feltételezni, hogy valamitől szorong, méghozzá olyan mélyen és olyan régóta, hogy akár egy látszólag ártalmatlan megjegyzés vagy esemény is hirtelen kiborítja.

Foto:123rf.com

Összpontosítás hiánya

Amerikai adatok szerint csak az Egyesült Államokban 6,1 millió ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő) gyermek (!) él. Korábbi kutatások azt bizonyították, hogy az ADHD és a szorongás kéz a kézben jár, ugyanakkor az is igaz, hogy a szorongó gyermekek nem lesznek gyakrabban ADHD-sok.

A két állapotnak vannak egymást átfedő tünetei, ilyen például az összpontosítás hiánya és a figyelmetlenség. A szorongó gyermekek néha annyira elmerülnek a gondolataikban, hogy egyáltalán nem figyelnek arra, ami körülöttük zajlik, ami különösen az iskolában jelent problémát.

Halogatás

Mindannyian hajlamosak vagyunk halogatni, kerülgetni azokat a dolgokat, melyek stresszesek vagy kényelmetlenek a számunkra. Ennek lehet aktív (ha nem szeretnénk betegek lenni, gyakrabban mosunk kezet) és passzív (ha nem kedvelünk valakit, akkor megpróbáljuk elkerülni) változata.

A halogatással az a legnagyobb gond, hogy az el nem végzett munka (például egy házi feladata) csak halmozódik. Ha egy gyermek a házi feladat miatt szorong, akkor mindent megtesz majd, hogy ne kelljen nekiállnia, csakhogy ettől még valamikor meg kell csinálnia, aminek a tudata csak fokozza a szorongást.

A halolaj serkenti az agyműködést, és sok betegség megelőzhető ha fogyasztjuk.

Érdekességek a halolajról

Túltervezés

Érdekes módon a túltervezés is lehet a szorongás jele. Vegyünk például egy szülinapi partit, amire meghívták a gyermeket. Ha nem csak a szükséges dolgokkal foglalkozik (mit vegyen fel, milyen ajándékot vegyen), hanem rengeteg egyéb kérdést is feltesz (ki lesz még ott, mikor jön érte a szülő, mit tesznek majd, ha valakinek balesete lesz, stb.), akkor jó eséllyel szorong és érdemes vele hosszabban leülni beszélgetni.

Forrás: Családháló


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.