Érzékszervi mix, avagy a zene íze, a szín tapintása

Milyen is lehetne az a világ, ahol a hangokat meg lehetne érinteni, ízlelhető lenne a zene, a számok és betűk pedig színesen pompáznának.

Zene és színek

Nyilván furcsán hangzik sokak számára, a szinesztéziások életében azonban mindennapos jelenség. A szó görög eredetű, és összekapcsolt érzékeket jelent. Egy inger egy további érzékelési jelenséget vált ki.

Különböző típusok

A jelenség különböző formákban ölt testet. 19 különböző kombinációt azonosítottak be, de számuk gyakorlatilag végtelen, mert egy szinesztéziás embernél akár több is jelentkezhet egyszerre. A leggyakoribb formája, mikor a betűket vagy a számokat színesben látják. Ez a szín-nyelv szinesztézia. Ritkább formák megjelenése is lehetséges. A szinesztéziás például érezheti úgy, hogy a zongora hangja csiklandozza az arcát, vagy valakinek a beszéde chutney-ízű.

A legtöbb esetben az érzékelést külső inger váltja ki, de előfordulhat, hogy teljes egészében a beteg belső világából fakad, mikor például egy fogalmat érzékelési élménnyel párosítanak. Az érzékelési asszociációt általában a testen kívülre vetítik.

Egyedi élmény

A szinesztézia egy nagy mértékben szubjektív, egyedi élmény. A szín-nyelv szinesztéziások például különböző színeket társítanak ugyanahhoz a számjegyhez vagy betűhöz. Abban azonban a legtöbbjük egyetért, hogy az O betű fehér. Az érzéken belüli asszociáció állandó marad az egyén egész életében. Aki zöldnek lát egy számjegyet, egész életében úgy fogja látni. Egy tanulmányból az derült ki, hogy a szinesztéziások 92 százalékban ugyanazokat a hangokat társították ugyanazokhoz a színekhez egy év elteltével. A nem szinesztéziások esetében ez az arány csak 32 százalék volt.

Az állapot akaratlanul jelentkezik, az érzékelési asszociációkat nem lehet erőltetni sem, bár néhányan képesek arra, hogy ne vegyenek tudomást az összefüggésekről. A szinesztézia már gyermekkorban kezdődik, a legtöbbjük arról számol be, hogy amióta csak az eszét tudja, ezzel a jelenséggel él együtt. Tipikusan azt gondolják, hogy mindenki más is így érzékeli a világot, csak később jönnek rá, hogy egyedi vonásról van szó. Mivel erről az állapotról keveset tud az átlagember, és sok a félreértés is, sokan inkább titokban tartják képességeiket, mert nem akarják, hogy kinevessék, vagy bolondnak tartsák őket.

színek

Jobb emlékezet

A szinesztézia nem pszichiátriai zavar. A szinesztéziások funkcionálisan és pszichológiailag stabilak, általában kiemelkedően intelligensek és kiváló az emlékezetük. A szinesztéziás asszociáció segíti őket abban, hogy emlékezzenek telefonszámokra, időpontokra, nevekre, stb. Esetleg a matematikával gyűlik meg kissé a bajuk, vagy iránytévesztők lehetnek. Az állapotra nincs gyógymód, de ha lenne is, a legtöbb szinesztéziás nem élne vele, mivel ajándékként fogják fel képességüket. Sőt, úgy vélik, a nem szinesztéziások csak fehérben és feketében látják a világot.

Mi okozza?

Pontosan még nem tudják. A szinesztézia egy rendkívül nehezen tanulmányozható állapot, mert a kutatási anyag önbeszámolókra alapul. Az már kiderült, hogy genetikai eredetű, sok szinesztéziásnak a testvére és a szülője is hasonló képességekkel rendelkezik.

Néhányan úgy gondolják, hogy mindenki szinesztéziásnak születik, az agy különböző területei közötti rengeteg idegi összeköttetéssel. A nem szinesztéziásoknál ebből később a legtöbb eltűnik, az agy részei sokkal inkább elkülönülnek egymástól, a szinesztéziásoknál viszont megmarad a születési állapot.

A kutatók már elkezdték tanulmányozni a jelenséget mágneses rezonancia-vizsgálattal (MRI). Arról számoltak be, hogy a szín-nyelv és a szín-hang szinesztéziások agyában a stimuláció hatására a színfeldolgozó területek fokozott aktivitást mutattak.

A szinesztézia egyik formája későbbi életkorban is kialakulhat. Ilyet tapasztaltak a temporális lebeny epilepsziája esetén, fejsérülteknél, a középső halántéki lebeny károsodása esetén. Időlegesen megjelenhet érzékelési megvonás, hallucinogén szerek (LSD és peyote kaktusz), a kéreg alatti limbikus struktúrák közvetlen elektromos ingerlésével.

Kinek van szinesztéziája?

Senki sem tudja pontosan, mennyire gyakori ez az állapot, a becslések szerint 2 000-25 000 emberből 1-nek lehet ilyen elváltozása. Nőknél és balkezeseknél gyakoribb a jelenség. A hírességek közül szinesztéziás volt Vlagyimir Nabokov író, Liszt Ferenc zeneszerző, valamint két művész: David Hockney és Vaszilij Kandinszki.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.