Engedd közel a veszteséget és kezdj újra

Nincs olyan ember, aki ne élte volna át a kudarc, a veszteség élményét, sokaknak azonban nagyon nehéz vagy egyáltalán nem megy a feldolgozás. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint túlléphetünk a veszteség feldolgozásának első négy fázisán, ha megtanuljuk, hogyan tervezzünk újra.  

Az első négyen kell túllépni – Újratervezés veszteségek után

Veszteséget átélni, meggyászolni nem csak egy hozzánk közel álló személyt lehet, de akár egy lehetőséget, egy élethelyzetet, egy munkahelyet, egy kapcsolat elvesztését, az ifjúság múlását is. Mindez természetes, de nagyon nehéz folyamat. Olyannyira nehéz, hogy sokan benne is ragadnak a gyászmunka egy-egy fázisában. A gyászt ugyanis többféle megközelítésben eltérően szakaszolják, az egyik irányzat szerint pedig a veszteségek feldolgozásának öt fázisa van:

1. Tagadás

Ebben a szakaszban úgy tűnik, mintha az érintett fel sem fogná a veszteséget, szinte akár közömbösnek, gépiesnek is láthatja őt a külvilág.

2. Düh

Ilyenkor megpróbál az ember felelőssé tenni valakit a történtekért, bűnbakot keres, akit dühösen okolhat a veszteségért. Jellemző a váltakozó, szélsőséges érzelmek megjelenése.

3. Alkudozás

Ebben a szakaszban az érintett azt érzi, bármit megadna, ha visszakaphatná az elvesztett személyt, lehetőséget.

Az öregedés elkerülhetetlen, természetes folyamat, melynek bizony látható jelei vannak az arcunkon is. Az idő előrehaladtával nem csak a bőr változik meg, de átalakul a zsírszövet mennyisége és a csontok szerkezete is – ezek pedig mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az üde, fiatalos külső idővel átalakul.

Hogy hat nyomot arcunkon az idő múlása?

4. Depresszió

Igen tartós, mély állapot lehet a depresszió, amikor az ember elveszti az örömre való képességét, képtelen új célokat kitűzni maga elé, és erőt találni magában a továbblépéshez.

5. Elfogadás

Ez az a fázis, amikor a helyükre kerülnek az érzelmek és történések, feldolgozottnak tekinthető a veszteség, a kudarc.

Foto:123rf.com

Könnyű belátni, hogy az első négy szakasz egyikében sem jó hosszú ideig megrekedni. Mindegyik fázis része a természetes reakciónak, amit a veszteségek után megtapasztalunk, hiszen ilyenkor szembesülünk a tehetetlenségünkkel – mondja dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója. – De vajon tényleg tehetetlenek vagyunk? Ahhoz, hogy megszabaduljunk ettől az érzéstől, fontos lenne tudnunk, hogyan birkózzunk meg a veszteséggel, hogyan szelídítsük meg szeretteink elvesztése, megszakadt barátságok, kisiklott házasság, meg nem valósult álmok vagy más veszteségek fölötti érzéseinket. Ez a reakciósorozat játszódhat le akkor is, ha megrendül az egészségünk, például meddőség, elhalt terhesség, autoimmun- vagy daganatos betegségek esetén. Ebben a folyamatban segíthet, ha egy tréning keretében ezeket a lezárásra, átértékelésre váró történéseket, életszakaszokat új fénybe helyezzük és engedjük, hogy az elengedés útján azok átformálódjanak bennünk. Csak ha közel engedtük magunkhoz a veszteségünket, akkor tudunk erőt meríteni és helyet teremteni magunkban az újnak.

depresszio

foto: pixabay.com

Segítség az újratervezéshez

Az újratervezés tréning mindazoknak segíthet, akik úgy érzik, hogy a kudarcokat, veszteségeket nehezen dolgozzák fel, megkerekedtek, körbe-körbe járnak, a helyzetek újra és újra ismétlődnek, ezért nehezített a továbblépésük. Csoportos tréning esetében a csoportdinamika is olyan tényező, ami segít, hogy az illető újra nyitottá váljon a külvilágra, törődjön a társas kapcsolataival, megszűnjenek a veszteséggel összefüggő testi tünetei, javuljon az egészségi állapota. Jó hír, hogy szakértő vezetéssel el lehet jutni addig, hogy a kilátástalanság érzése nélkül képesek legyünk beszélni a veszteségről, el tudjuk engedni a nehéz érzéseket és új reményekkel lépjünk tovább.

Forrás: Életmód Orvosi Központ