Alacsony D-vitamin szint a betegségek hátterében 2020-07-21 Blog, Kívül-belül, Kórkép Megosztás: Tweet Manapság egyre több szó esik a D-vitamin-hiány problémájával kapcsolatban, amely a szakértők szerint összefüggésbe hozható többek közt a csontok, valamint a szív- és érrendszer betegségeivel is. Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológus főorvosa a télen csökkenő D-vitamin szint következményeire hívta fel a figyelmet. A napfény hiányának következménye A Vanderbilt Egyetem kutatásából derült fény nemrégiben arra, hogy bizonyos betegségekkel élő nők D-vitamin szintje télen elégtelennek mondható. A megállapítás elsősorban az ízületi gyulladással és a cukorbetegséggel küzdőkre vonatkozik. A szakértők már jó ideje tudják, hogy a D-vitamin szintünk télen csökken, különösen az északi területeken. Azonban egy ideje arra is felhívják a figyelmet, milyen fontos mégis fenntartani a megfelelő szintet. A Vanderbilt Egyetem friss kutatásában 244, különböző problémákkal küzdő nőt vizsgáltak meg ebből a szempontból. Voltak köztük ízületi gyulladással, hypothyreosis-sal, rákkal, magas vérnyomás betegséggel és csontritkulással élő hölgyek is. A D-vitamin szintet 20ng/mL alatt tekintjük hiányosnak, 20-29 ng/mL alatt pedig elégtelennek. A vizsgálatban részt vevő nőknek ezek alapján 28 százaléka volt D-vitamin hiányos, 33 százalékuk pedig elégtelenséget mutatott a tél során. Ezzel szemben nyáron csupán 5 százalék küzdött hiánnyal. A táplálékkel bevitt vitamin fontos, de nem elég Az a jó hír a nőknek, hogy optimális kiegészítéssel a tél folyamán is elérhető megfelelő D-vitamin szint. Ehhez azonban az érintetteknek – különösen azoknak, akik bizonyos alapbetegségekkel küzdenek – érdemes elvégeztetni egy D-vitamin szint mérést, amely egy egyszerű vérvétellel kivitelezhető. Az eredmények birtokában aztán már megfelelő pótlást is tudunk ajánlani – ismerteti Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológus főorvosa. A D-vitamint jórészt a szervezet állítja elő a napsugarak ultraibolya tartományából, éppen ezért a kevésbé napfényes országokban élőknek jóval kevesebb jut belőle. Bár vannak bizonyos élelmiszerek (például tej, joghurt, tojás, halolajok, lazac, makréla), amelynek van D-vitamin tartalma, ez különösen a téli időszakban nem elégséges. Holott ahogyan azt a molekuláris és sejtbiológia kutatásai bizonyítják, a D-vitamin receptorai főszerepet játszanak az egészségmegőrzésben. A D-vitamin-hiány következményei Egyre inkább bizonyosnak látszik tehát, hogy a D-vitamin pótlására mindenkinek, de különösen a betegeknek figyelniük kell. A D-vitamin hiánya szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, az autoimmun betegségek, akár az inzulinfüggő cukorbetegség létrejöttében is lehet oki tényező, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás kialakulásában is szerepe lehet, de még daganatos betegségek (emlőrák és vastagbéldaganatok) kiváltó tényezői közé is sorolható. Dr. Hubina Erika felhívja a figyelmet, hogy még a policisztás ovárium szindróma és a terméketlenség hátterében is állhat. Máj- és epeúti megbetegedések fokozzák a D-vitamin-hiány kialakulásának lehetőségét, de a vesebetegséget is kockázati tényezőt jelentenek. A kor előrehaladtával a bőr szintetizáló képességének csökkenése miatt szintén D-vitamin hiány alakul ki. Akik szteroidos készítményeket szednek, érdemes tudniuk, hogy ezek befolyásolhatják a szervezet D-vitamin anyagcsereforgalmát, az egyes fogyást elősegítő, valamint koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszerek pedig szintén hatnak a D-vitamin mennyiségére. Ezért az ilyen gyógyszerek szedése mellett mindenképpen érdemes a kiegészítés megfelelő formáit alkalmazni. Idén jelent meg az Orvosi Hetilapban a szakembereink magyarországi ajánlása, miszerint a magyar lakosságnak novembertől márciusig napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen készítményekkel igyekszünk pótolni a hiányt. Egészségeseknek és betegeknek is ajánlatos a döntés előtt ellenőriztetni a valós D-vitamin szintjüket és konzultálni egy endokrinológussal. Szponzorált tartalom Forrás: Oxygen Medical