Az MSG titka – avagy mi okoz a kínai ételekben fejfájást?

Valóban rossz a mononátrium-glutamát?

Különös információ terjed a kínai ételekben levő egyik összetevővel kapcsolatban. A mononátrium-glutamátról többen állítják: fejfájást okoz. Vajon van ennek valóságalapja?

Éreztük már kínai étel elfogyasztását követően, hogy ránk tör a fejfájás? Egy ideje felütötte a fejét a hír, miszerint az ezen ételekben található mononátrium-glutamát (MSG) vált ki ilyen tüneteket.

De miről is van szó pontosan? Az MSG egy fűszer, amelyet nátriumból és glutamátból készítenek, egy aminosavból, amely természetes módon is megtalálható bizonyos élelmiszerekben, így a paradicsomban, szójaszószban, az idősebb sajtokban.

A glutamátot pedig még 1908-ban fedezték fel, mint ízfokozót – egy japán professzor mutatott rá, hogy a glutamát volt az az anyag, amely kedvenc hínárlevesét gazdag, sós ízű étellé varázsolta. A glutamátot egyedülállónak tartják, a japánok „ötödik ízként” emlegetik, vagy umamiként (amely finomat jelent japánul), határozottan sós és húsos íze miatt.

A professzor szabadalmat nyújtott be az MSG előállításához, melyet aztán széleskörben elkezdtek ételízesítőként alkalmazni.

1968-ban ugyanakkor a The New England Journal of Medicine szaklapban megjelent egy írás, egy orvostól, aki azt állította: a kínai ételek fogyasztását követően komoly szívdobogást tapasztalt. Úgy vélte, hogy az ok az ezekben az ételekben megtalálható MSG lehet, s a szerzők a lapban „kínai étterem szindrómaként” emlegették a jelenséget.

Anekdotikus jelentések kezdtek el gyűlni a mononátrium-glutamátról – az MSG-vel hozták kapcsolatba a fejfájást, a hányingert, a mellkasi szorítást. A tudományos bizonyítékok azonban igencsak gyérek voltak.

Ezért 1990-ben az FDA egy független kutató csoportot kért fel a dolog kivizsgálására. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az MSG biztonságos – noha egyes, érzékeny emberek valóban tapasztalhatnak rövidtávú tüneteket – ilyen a fejfájás vagy álmosság -, amennyiben 3 grammot vagy ennél többet fogyasztanak el mononátrium-glutamátból. Egy átlagos adagban egyébként kevesebb mint 5 gramm van.

Az FDA általánosan elismert összetevőnek minősítette az MSG-t, ugyanolyan minősítést kapott, mint a cukor vagy a szódabikarbóna.

A kutatók leszögezték, hogy a szervezet ugyanúgy metabolizálja azt, mint az élelmiszerben található természetes glutamátot. Kiemelték azt is, hogy a Nemzetközi Fejfájás Társaság sem tartja már listáján fejfájás okozó anyagként az MSG-t.

Mégis, máig vannak ezzel kapcsolatban híresztelések, aggodalmak, s számos márkát találunk, mely feltünteti címkéjén, hogy nem tartalmazza a termék ezt az anyagot.

Mit tehetünk ilyen esetben?

Előszöris fontoljuk meg az MSG használatának előnyeit: fokozza az ízt és mélységet ad neki, de kétharmaddal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint egy átlagos asztali só.

A másik tipp: próbáljuk ki magunk. Az Accent vagy az Aji-no-moto néven futó mononátrium-glutamát termékekből szórjunk egy keveset ételünkre, levesünkbe, s vizsgáljuk meg, hogyan érezzük magunkat. Sokkal jobb a tényeket ismerni, mint egy pletykára támaszkodni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.