A hormonszintünktől függhet, hogy kihez vonzódunk?

Lehet, hogy a több tesztoszteron miatt a nők a férfias arcokat részesítik előnyben?  Utánajártunk, mit mondanak a szakértők, és megcáfolunk néhány mítoszt.

Mitől érzel vonzalmat egy másik ember iránt? Talán a hangja vagy az arca cizellált formája?

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy a hormonjaid késztetnek erre az érzésre – és hogy hatalmukban áll megváltoztatni, hogy milyen emberek tetszenek neked? Ezzel az ötlettel a tudomány már jó ideje játszik, és nem is reménytelenül.

Mi a kapcsolat a tesztoszteron és a vonzalom között?
Kutatások szerint a nők jobban vonzódhatnak a férfias vonásokhoz, miközben peteérésük van.

Foto:Boss

A kutatók leginkább a magas tesztoszteron hatását vizsgálták, amely köztudottan befolyásolja a nemi vágyunkat. A tesztoszteront még off-label hormonpótló terápiaként (HRT) is ajánlják a menopauzában lévő, alacsony libidóval küzdő emberek megsegítésére.

De vajon a tesztoszteronszint emelkedése valóban megváltoztathatja-e az ízlésünket más emberek iránt? Az Aberdeeni Egyetem az elsők között vizsgálta ezt a kérdést 2007-ben.

70 nőnek mutattak 20 férfi és 20 nő képét, akiknek az arcán különböző mértékben voltak “nőies” (kerekebb állkapocs, kisebb arc) és “férfias” (szögletesebb állkapocs, szélesebb arc) vonások.

A nőket megkérdezték, hogy melyik arcot találják vonzóbbnak a menstruációs ciklusuk során, amikor az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron szintje természetes módon változik.

“Amikor a nők tesztoszteronszintjük magasabb volt, a férfiasabb arcokat választották”

Találd ki, mit találtak? Amikor a nők tesztoszteronszintje magasabb volt, férfiasabb arcokat választottak, annak ellenére, hogy általában a nőiesebb arcokat részesítették előnyben.

Az elmélet szerint, mivel a tesztoszteronszint a peteérés környékén megemelkedik, a szervezet ezt jelnek veszi, hogy életképes társat keressen – ami, úgy tűnik, a férfiasabb kinézetű embereket jelenti.

Másképp fogalmazva: amikor a testünk azt az üzenetet kapja, hogy itt az ideje a szaporodásnak, nagyobb valószínűséggel kedveljük a Chris Hemsworth-külsejű embereket. És bár ez szuper érdekes, ezek a megállapítások nem igazán állják meg a helyüket.

A probléma a tesztoszteron elmélettel
2018-ban a Psychological Science című folyóirat közölt egy áttekintést a témában végzett tanulmányokról. Összesen 598 heteroszexuális nő adatait vizsgálták, és nem találtak kapcsolatot a tesztoszteronszint és a férfias arcok preferálása között. Sajnálom, Chris!

A bizonyíték arra, hogy a férfiasabb hangokhoz való vonzódás, vagy akár az, hogy a férfiasabb emberek jobb illatúak, ha magasabb a tesztoszteronszintünk, szintén eléggé hiányos és ellentmondásos. Számos ilyen tanulmány alapvető hibája, hogy önbevallásos adatokra támaszkodnak, amelyek szubjektívek.

Lehet, hogy pillanatnyilag vonzódunk valakihez, de ez feltétlenül azt jelenti, hogy le akarjuk tépni a ruháit?

Nem, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint nem. Azt találták, hogy az, hogy az emberek mit mondtak, mihez vonzódnak, nem korrelált a pupillatágulásukkal, ami annak fizikai jele, hogy szexuálisan vagy romantikusan fel vagyunk izgatva.

Fotó: 123rf.com

Mi a helyzet a HRT-vel és a libidóval?
Idősebb pár boldogan fekszik az ágyon, a férfi arcon csókolja a nőt. Ha a HRT-terápia növelheti önbecsülésünket és az érintésre való érzékenységünket, vajon a hálószobában is szerepet játszhat?

Oké, tehát nincs közvetlen kapcsolat a tesztoszteronszint és a között, hogy kire gerjedünk. De – és most jön a lényeg – a tesztoszteron a libidóra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolhatja a vágyainkat?

Lehetséges. Végül is tudjuk, hogy a tesztoszteron érzékenyebbé tehet minket az érintésre és az izgalomra, ami a szexet is vonzóbbá vagy izgalmasabbá teheti.

szerelem, idős pár, szex

Fotó: 123rf.com


Egy 36 klinikai vizsgálat áttekintése, amelyben 8480 posztmenopauzában lévő személy vett részt, megállapította, hogy a tesztoszteron-kiegészítők növelték a szexuális vágyat, az élvezetet, az izgalmat, az orgazmust, sőt még az önképüket is javította.

“A tesztoszteron érzékenyebbé tehet minket az érintésre és az izgalomra, ami vonzóbbá teheti a szexet”

Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben és a szex iránt is fogékonyabbak vagyunk, hajlandóbbak leszünk-e  új dolgok kipróbálására?

A szexuális vágyunk egy nagy kép, amely sok mozgó részből áll. A hormonok minden bizonnyal részei ennek a képnek, de nem ők a teljes történet. Például a tesztoszteron szedése könnyebbé teheti a szexet, de ha a libidónk csökkenése párkapcsolati problémák miatt van, lehet, hogy nem lesz nagy hatása.

Ezért van az, hogy a HRT egyeseknél nagyon jól működhet, másoknál viszont kevésbé. De ha biztonságos a szedése, és segít abban, hogy boldogabbnak érezzük magunkat az ágyban – akkor érdemes elfogadni!

Meddig tartanak a jó szex utóhatásai? – Szoktad érezni?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.