Babafürdetés – Így fürdessük jól az újszülöttet!

Legjobb, ha minden kéznél van

Kezdő szülőknek első naptól kezdve fejtörést okozhat a kis jövevény helyes megtartása is, nemhogy a baba fürdetése. Meg kell hozzá teremteni a megfelelő körülményeket és valóban nem árt óvatosnak lenni. Lássuk, mit kell tudni a szakszerű fürdetéshez egy újszülöttnél!

A kisbaba fürdetése mindennapos feladat, ezért idővel kellő rutint szerzünk ezen a téren. De ameddig nem, bizony okozhat némi aggodalmat és fejtörést, hogyan végezzük jól ezt a fontos feladatot.

A legegyszerűbb, ha lépésekbe szedjük a teendőket. Ha betartjuk ezeket, sokkal egyszerűbb és követhetőbb lesz a helyes folyamat. Lássuk, hogyan érdemes fürdetni az újszülött babát, hogy minden „olajozottan” menjen!

Foto:123rf.com

A baba fürdetése még nem kádban történik – elég körbetörölgetni a kicsit mosdató kesztyűvel.

1.Szedjük össze a szükséges holmikat

Legjobb, ha először összegyűjtünk mindent, amire a fürdetésnél szükségünk lehet. A kis kád vagy lavór mellé, amelyet megtöltünk meleg, de nem forró vízzel, készítsünk ki gyengéd törölközőt, babafürdető folyadékot és mosdató kesztyűt. A váltás ruhát, a pelenkát és a kis takarót se feledjük a kezünk ügyébe tenni.

A hőfokot ellenőrizzük úgy, hogy a folyó víz alá tartjuk a csuklónkat. Ha kielégítően meleg, de nem süt, alkalmas lesz a baba fürdetésére.

2.Soha ne hagyjuk egyedül a babát

A dolgok összekészítése azért is fontos, mert a gyermeket sosem szabad magára hagyni, ha már egyszer előkészítettük, hogy megfürdessük. Elég egy pillanat oda nem figyelés, hogy valami baj legyen.

3.Bizonyosodjuk meg arról, hogy kellően meleg van a helyiségben – a babák ugyanis hamar veszítenek testhőmérsékletükből.

4.A gyermeket egy egyenletes felületen – például a pelenkázó asztalon – vetkőztessük le, majd mártsuk a babafürdetéshez a mosdókesztyűt a picinek előkészített vízbe és gyengéden tisztogassuk meg a fejét, nyakát és az arcát vele. Jobb, ha nem kockáztatjuk meg, hogy szappanos víz kerüljön a szemébe!

5.Öblítsük ki a kesztyűt, majd adjunk hozzá egy kis babafürdetőt. Gyengéden töröljük körbe a kisbabát az enyhén szappanos, vizes mosdató kesztyűvel. Ne feledkezzünk meg a testhajlatokról – így a hónaljról például -, és gyengéden tisztogassuk meg a köldök környékét.

Utoljára a babafürdetés során a nemi szervek környékén tisztítsuk meg, elölről lefelé irányul mozdulatokkal.

6.Öblítsük ki a mosdató kesztyűt és bugyoláljuk be a babát takaróba, hogy megszáradjon. Tegyük le a kicsit a takaróban az ágyacskájába.

Egy relaxáló babafürdetés nemcsak tisztít, abban is sokat segít, hogy jól aludjon a kisgyermek.

Babafürdetési 1×1

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.