Rend a gyerekszobában 2. – Polc hátán polc

A gyerekek birodalmának kialakítása nem egyszeri alkalmat jelent, hanem folyamatos rendezést, szervezést és átalakítást. Nagytakarítás és rendrakás a gyerekszobában.

Polc hátán polc: a gyerek ruhásszekrénye

A gyerek ruháinak tárolására a legmegfelelőbb a polcos szekrény. Az alsóbbakat már egészen kicsi korában is eléri, ezáltal hamar megtanulja elpakolni és elővenni a ruhácskáit.

A nagytakarítást tanácsos a szekrényekkel kezdeni. Ürítsd ki a tartalámt és csak azokat a ruhákat tedd vissza, amelyeket még visel majd gyermeked. Azoktól a daraboktól, amelyek már nagyon kopottak vagy elszakadtak szabadulj meg, a még használható és csupán csak kinőtt gyerekruhákat ajándékozd el.

Egy fogas a tornafelszereléseknek

A szoba sarkába szerelj fel egy kis fogast, amelyre rá lehet akasztani különféle sportkiegészítőket, tornazsákot, sapkákat. A fogas magasságát állítsd úgy, hogy gyermeked is könnyen hozzáférjen. Mutasd meg neki, hogyan kell helyesen elrendezni a holmikat, és hagyd, hogy saját rendszert alakítson ki közöttük.

A gyermek cipői

Jól hozzáférhető helyen szerelj fel egy polcot, amelyen gyermeked a cipőit tarthatja. Mutasd meg neki, hogyan lehet szépen elrendezni a cipőket, és hogyan tudja rendbe tartani őket egy helyen.

Plüssállatkák és játékok

Sok-sok polc és rengeteg kisebb-nagyobb tárolódoboz. Ez a legjobb módja a plüssállatkák és játékok tárolásának, mert így nem törnek el és könnyen hozzájuk lehet férni. Ügyelj arra, hogy a polcok megfelelő magasságban legyenek, és a kicsi egyszerűen elérje őket. A válogatásban és a rendrakásban gyermeked is részt vehet, kis kreativitással pedig akár még élvezni is fogja a nagytakarítást.

fal_kepgaleria

A gyermek íróasztala

Az óvodás és kisiskolás gyerekeknek már szükségük van saját íróasztalra. Különböző méretű tárolókba helyezd el a színes ceruzákat, zsírkrétákat, ecseteket, gyurmákat és egyéb kreatív eszközöket.

Legyen egy speciális rekeszes rendszer, amelyben a gyermek rajzait, vízfestékkel készített műveit és más kézműves alkotásait tároljátok. A legsikeresebbeket akár be is lehet keretezni és kitenni a gyerekszoba falára.

Tanítsd meg gyermekednek, hogy ő is felelős a szoba rendben tartásáért!

Amikor elég idős ahhoz, hogy önállóan vigyázni tud a személyes holmijaira, tanítsd meg takarítani és rendet rakni a szobájában. Állíts össze egy egyszerű listát, hogy mik a teendői a nap folyamán, majd ellenőrizd le, hogy elvégezte-e az egyes feladatokat.

Ha két gyermek osztozik ugyanazon a szobán, oszd a helyiséget egy képzeletbeli vonallal kétfelé. A gyermekeknek írd körül ezt a képzeletbeli vonalat. Bízd meg őket, hogy mindenki a saját térfelét tartsa rendbe és takarítsa.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.