Olvasás éjszakája szeptember 13-án

Több, mint nyolcvan szerző részvételével, változatos programokkal népszerűsíti a könyvkultúrát az Olvasás éjszakája rendezvénysorozata szeptember 13-án számos budapesti és vidéki könyvesboltban.

A Supka Géza Alapítvány által első alkalommal, hagyományteremtő céllal meghirdetett rendezvény három fő helyszíne Budapesten a Károly körúti Alexandra Könyvesház, a Rákóczi úti Líra Fókusz Könyváruház, valamint a szomszédos Libri Könyvpalota lesz.

Lafferton Kálmán fesztiváligazgató elmondta: az Olvasás éjszakáján 15 órától másnap hajnalig a fő helyszíneken és számos csatlakozó fővárosi és vidéki könyvesházban a könyv- és folyóirat-kultúrához kapcsolódó ingyenes zenés programok, interaktív produkciók, játékok várják a közönséget. A rendezvény célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást mint örömforrást mutassa be minden korosztály, de kiemelten a fiatalok számára.

Szabó Tibor Benjámin, az eseménysorozat projektmenedzsere hangoztatta: az Olvasás éjszakáján ennek érdekében összefognak az üzletileg egyébként ellenérdekelt nagy könyvterjesztők, de a társágazatok, a nyomdaipar és a lapkiadás képviselői is. Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke arra emlékeztetett, hogy Magyarországon 300-500 ezer ember olvas rendszeresen. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által meghirdetett Márai olvasásnépszerűsítő program egyik eleme eredetileg éppen az Olvasás éjszakájához hasonló kezdeményezések támogatása lett volna, de sajnálatos módon ez nem valósult meg, és a fesztivál is csupán másfél 1,5 millió forintot kapott az NKA-tól – jegyezte meg.

konyv

Csapody Kinga, a Líra Fókusz Könyváruház háziasszonya kiemelte egész napos gasztrokulturális lecsópartijukat, amelynek során Cserna-Szabó Andrással, Dragomán Györggyel, Fehér Bélával és Darida Benedekkel lehet lecsózás közben találkozni. Az esti divatbemutató során Szilas Rita ruháin képregényfigurák elevenednek meg, írónő modellek, azaz Hevesi Judit, Karafiáth Orsolya, Kemény Lili, Kiss Noémi, Szabó T. Anna és Szőcs Petra segítségével. Grecsó Krisztián Kalapos Éva Veronikával és a D.A.C.-cal tart “zenés szövegelést“, Varró Dánielt bárki kihívhatja egy pókerpartira, de lesz irodalmi pártaláló is.

Róbert Katalin, az Alexandra csoport kommunikációs menedzsere elmondta: az Olvasás éjszakájához a Károly körúti fő helyszín mellett az Alexandra Nyugati téri és Andrássy úti könyvesházai is csatlakoznak. Tíz kicsi trailer címmel mutatják be a nagyközönségnek az Európa Könyvkiadó és a MOME együttműködéséből született könyvajánlókat, délután Geronimo Stilton és Berg Judit mesél a gyerekeknek, majd többek között Dolák-Saly Róbert tart előadást az olvasás káros hatásairól, Vámos Miklós pedig Veiszer Alindával, Lőrincz L. Lászlóval és Kiss Judit Ágnessel beszélget.

Sárközy Bence, a Libri Kiadó vezetője programjaik közül Timur Vermes részvételét emelte ki: a magyar-német szerző Winkler Nórával beszélget a médiáról és a manipulációról. Csányi Vilmos megjelent könyveiből olvas föl véletlenszerűen a helyszínen választott módon, Térey János Budapest lerombolt épületeiről tart tárlatvezetést, Závada Péter pedig viccekért cserébe zsidó bölcsességeket olvas személyes performansz keretében. A fesztivál részletes programját és a helyszíne folyamatosan bővülő listáját az érdeklődők az www.azolvasasejszakaja.hu honlapon találhatják meg.

Forrás: