A „lelkes köpködőtől” a komoly refluxosig – mi a teendő a babákkal?

Köpködés és hányás a babáknál – a szülők sokszor mély aggodalommal tekintenek a dologra, hiszen úgy vélik, komoly probléma jele is lehet. Mi az igazság és mi okoz refluxot a babáknál?

A hányás és a fokozott köpködés a kisbabáknál joggal ad okot aggodalomra a szülők részéről. Vannak anyák és apák, akik igyekeznek minél több ismeretet összeszedni a reflux betegségről, mások a hányást mindenféle betegség jelének tartják, így például a kólikáénak. Ennek eredményeképpen sokszor egyre fiatalabb gyermekeknek adnak gyógyszert, melyre talán semmi szükségük és amelynek mellékhatásait még nem is igazán ismerik.

baba_1

Mi okoz refluxot a babáknál?

Miután a gyermek lenyeli a tejet, az a torok hátsó részébe folyik, egy izmos csőbe, (esophagus), innen pedig a gyomorba. A nyelőcső és a gyomor találkozási pontjánál azonban izmok gyűrűje található (a nyelőcső alsó záróizma), mely kinyílik, hogy a tej a gyomorba juthasson, majd megfeszül, hogy megelőzze a tej – és a gyomortartalom – visszajutását a nyelőcsőbe. Ám ha a gyomor tartalom mégis visszajut ide, ezt nevezzük refluxnak.

A csecsemők különösen hajlamosak a refluxra, ennek oka az, hogy a gyomruk igen kicsi (nagyjából akkora, mint az öklük vagy mint egy golflabda mérete). Az alsó nyelőcső szelep éretlen lehet még, és nem feszül meg eléggé, amikor kellene.

Vajon a mi babánk lelkes köpködő?

Minden kisbaba köpköd vagy hány időnként, de vannak, akik sűrűbben teszik ezt, sőt akár minden etetés után. Amennyiben a köpködés ellenére a baba elégedettnek tűnik, nem látszik rajta semmiféle kényelmetlenség-érzés, szépen növekszik és hányás esetén sem tapasztalható nála légzési probléma, akkor vele nincs semmi baj, kezelésre sincs szüksége.

Az alsó nyelőcső szelep jellemzően a gyermek első életéve során szilárdul meg, általában 4-5 hónapos kora környékén, ilyenkor a köpködés csökken vagy megszűnik.

baba

Lehet, hogy a baba gastrooesophagealis refluxbetegséggel küzd?

Ellentétben a lelkes – és problémamentes – köpködőkkel azok a babák, akiknél diagnosztizálják a betegséget, a hányás jelentős gondokat okoz, így például:

-Kényelmetlenség-érzetet és fájdalmat (feltehetően gyomorégés miatt, a savas gyomortartalom irritálja a nyelőcsövet).

-Bármilyen légzési problémát (öklendezés, fulladás, köhögés, zihálás, legrosszabb esetben tüdőgyulladás is kialakulhat a gyomortartalom belélegzése miatt a tüdőbe – ez az aspiráció.)

-A gyermek növekedése nem számottevő (mivel a hányás következtében tápanyagokat veszít).

Ha gyermekünknek a gastrooesophagealis refluxbetegség tünetei mellett is vannak egyéb tünetei, beszéljünk az orvossal, aki különféle teszteket javasol majd a helyes diagnózishoz és kezeléshez.

Tippek az aggódó szülőknek

Köpködés esetén néhány egyszerű trükk segíthet.

-Etetés után fél órával tartsuk függőlegesen a gyermeket, hogy a gravitáció segíthessen neki.

-Győződjünk meg róla, hogy nem nehezedik nyomás a gyomrára etetés után. Például, várjunk legalább 30 percet etetés után, mielőtt berakjuk a kicsit a gyerekülésbe.

-Keverjünk az ételhez rizst vagy gabonát, mely sűríti azt, így kevésbé valószínű, hogy az étel visszajön.

Legtöbbször ezek a trükkök beválnak, ám ha mégsem, a gyermekorvos javasolhat savlekötő készítményt vagy olyan gyógyszert, amely szilárdítja az alsó nyelőcső szelepet. Mindegyiknek megvannak az előnyei és mellékhatásai, és csak a gyerekorvos döntheti el, melyik megfelelő a babánk számára.

Amennyiben a gyermek gyakran köpköd, kényelmetlenül érzi magát, nehezen nő, öklendezik, fullad, köhög, gyakran vannak légúti tünetei, a gastrooesophagealis refluxbetegség meglétéről meg kell győződnünk. Ugyanakkor a refluxos babák többsége „lelkes köpködő”. Ilyen esetekben a gyógyszerekre nincs szükség!

Szerző: Adrina – napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.